Afbeelding

Kay Karssemakers Open Europees Kampioen 65cc op het WK Spanje

Sport

Boxtel - De 11-jarige Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers van het Beursfoon Rockstar Energy KTM Team is zondag tijdens het Junior Wereld Kampioenschap 2015 in het Spaanse El Molar Open Europees Kampioen 65cc geworden. Doordat de status voor de 65cc-rijders eerder dit jaar is aangepast mag de officiële ‘wereldtitel’ niet worden gekoppeld aan de wedstrijd, in verband met de leeftijd van de rijders.

De rijder uit Boxtel voelde zich goed thuis op het circuit en wist zowel de eerste als de tweede manche naar zijn hand te zetten en werd hiermee tot open Europees kampioen gekroond. De ondergrond van het circuit van El Molar was hard, met een los bovenlaagje erop. Omdat de weersomstandigheden erg warm waren, besloot de organisatie om het tijdschema voor zowel de trainingen op zaterdag als de wedstrijden op zondag naar voren te halen. Tijdens de trainingen verzekerde Kay zich al van een goede startplaats bij de wedstrijden op zondag.

Die dag had de organisatie voor het begin van de eerste manche de baan erg nat gesproeid, waardoor het op sommige plaatsen verraderlijk glad was. Kay maakte een goede start en begon de wedstrijd op een tweede plaats. Hij reed een gecontroleerde wedstrijd en al snel nam de Boxtelaar de leiding in handen en bouwde een veilige voorsprong op. Door goed geconcentreerd te blijven rijden tot in de slotfase wist hij de manche met een voorsprong van zo’n zestien seconden winnend af te sluiten.

Aan zijn zege in de eerste omloop voegde Kay in de tweede manche een klinkende zege toe. Hij nam een kopstart en reed de hele wedstrijd aan de leiding. Wel was het in deze manche een stuk spannender, doordat de tweede en derde rijder kort in het achterwiel bleven. Kay bleef zeer geconcentreerd rijden, maakte geen fouten en kwam als winnaar over de finish.

Uit de krant