Afbeelding
Foto: Mark van der Pol

Gynaecoloog die kinderen verwekte met eigen zaad werkte in jaren 80 en 90 in Liduina ziekenhuis in Boxtel

Algemeen

Boxtel - Oud-gynaecoloog dokter Ruis van de voormalig Stichting Geertgen heeft in de jaren 80 en 90 in het Liduina ziekenhuis in Boxtel gewerkt. Deze week bleek dat in ieder geval 3 kinderen uit een vruchtbaarheidsbehandeling bij de dokter werden verwekt met het zaad van Ruis zelf. Dat meldt de opvolger van Stichting Geertgen, Nij Geertgen, zelf in een nieuwsbericht. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat ook in Boxtel sprake is geweest van misstanden.

De zaak kwam vorige maand aan het rollen toen Stichting Fiom (specialist in afstammingsvragen) zich bij Nij Geertgen meldde met informatie over een persoon die biologisch verwant blijkt aan de oud-gynaecoloog. “Uit de zoektocht die volgde is gebleken dat destijds tijdens de KIE behandelingen (kunstmatige inseminatie met sperma eigen partner) van de benadeelde wensouders het sperma van dokter Ruis is gebruikt”, schrijft Nij Geertgen in het nieuwsbericht. Het biologische verwantschap met dokter Ruis is door DNA-onderzoek aangetoond.

Henk Ruis werkte gedurende zijn loopbaan in de jaren 80 en 90 in het Liduina ziekenhuis in Boxtel (nu onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis). Daarnaast was hij tot 2005 in het voormalig Sint Joseph ziekenhuis in Veghel (nu onderdeel van Bernhoven) actief, met een eigen praktijk aan het Frans Brugske in Gemert en vervolgens onder de naam Stichting Geertgen op locaties in De Mortel (vanaf 2004) en Elsendorp (vanaf 2008). Stichting Geertgen ging in 2014 failliet.

Nij Geertgen
Nieuwe eigenaren richtten in 2014 de kliniek Nij Geertgen op als zusterkliniek van een reeds bestaande fertiliteitskliniek in Friesland. Het pand en de inventaris van de voormalig Stichting Geertgen werden overgenomen voor de nieuwe vestiging in Brabant. Wanneer voormalig patiënten van Stichting Geertgen een behandeling wilden voortzetten bij de nieuwe kliniek Nij Geertgen moesten zij hiervoor hun dossier bewust over laten dragen.

Hoewel de stichting dus weinig te maken heeft met de voorganger ziet Nij Geertgen het als maatschappelijke plicht betrokkenen te informeren. “Wij vinden het onjuist en onacceptabel wat de wensouders en het kind is overkomen.” De kliniek laat weten dat het dankzij een nieuwe werkwijze onmogelijk is dat een dergelijk voorval zich ooit weer zou kunnen voordoen.

DNA match
Het DNA-profiel van dokter Ruis is opgenomen in de KID-DNA Databank van Fiom. Op dit moment zijn er 3 kinderen waarvan het DNA een match maakt met het DNA-profiel van de oud-gynaecoloog en personen in deze databank.

Voor kinderen en wensouders die een behandeling hebben ondergaan bij oud-gynaecoloog dokter Ruis is een meldpunt ingericht door Nij Geertgen. Zij kunnen contact opnemen met donorbank@nijgeertgen.nl. Afhankelijk van de vraag bekijkt Nij Geertgen samen met mensen die zich melden wat de gewenste vervolgactie wordt.

Personen verwekt vóór 2004 die willen weten of de oud-gynaecoloog mogelijk ook hun biologische vader is, kunnen zich kosteloos aanmelden bij Fiom via https://fiom.nl/informatie-donorschap-gynaecoloog-henk-ruis.

Reactie JBZ
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis laat in een reactie weten geen aanwijzingen te hebben dat de arts ook in Boxtel vrouwen met zijn eigen zaad heeft geïnsemineerd. “Omdat de oud-gynaecoloog van ca 1986 tot 1994 ook werkte in het Liduina Ziekenhuis in Boxtel, een van de rechtsvoorgangers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, heeft de oud-gynaecoloog ons ook geïnformeerd over de kwestie. We hebben onderzoek gedaan naar een mogelijke link met het Liduina Ziekenhuis. Tot nu toe hebben wij deze niet gevonden. We hebben de inspectie hierover geïnformeerd”, is te lezen in de verklaring.

Er is door het ziekenhuis een speciaal meldpunt ingericht voor ouders of kinderen met vragen. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 073-5538043 of via mail: berichtdonor@jbz.nl.

Uit de krant