Afbeelding

Column Nellie Timmermans: Het verlangen naar erkenning

Algemeen

Erkenning, gezien en gehoord worden, zoals jij vindt dat je bent, is heel prettig. Soms zeg ik tegen iemand bij mij in de spreekkamer “jij bent ook geen gemakkelijke….”. Eigenlijk kun je dat zien als een kritische opmerking en toch zie ik dan een brede glimlach: men voelt zich gezien zoals men is. Mensen weten vaak goed van zichzelf dat ze in sommige dingen ook echt een “gebruiksaanwijzing” hebben….

Erkenning (opgemerkt worden) is erg belangrijk. Ouders die problemen hebben met hun kind bijvoorbeeld hebben er enorm veel aan als anderen niet met adviezen aankomen, maar meelevende reacties geven. Dat wil niet zeggen dat een advies nooit mag, maar een heel snel advies is schadelijk. Je zegt dan éigenlijk: “ik weet het beter! Ik weet wél hoe het moet!”

Erkenning is zó belangrijk. In relatietherapie hoor ik heel vaak “ze weet echt wel dat ik haar waardeer”. Vaak wil een vrouw dat ook horen. En mannen willen ook erkenning, ook al roepen ze soms hard dat ze dat niet nodig hebben.

Ik merk bijna altijd dat mensen die (omdat ze regelmatig kritiek krijgen) denken werkelijk niets goed te kunnen doen. Deze mensen gaan lopen “bewijzen” wat ze allemaal goed doen, en krijgen vaak ook weer de deksel op hun neus. Want de ander wil doordringen met wat er niet goed gaat.

En zo blijven mensen in kringetjes ronddraaien. Men wil allebei erkenning, en krijgt die geen van beiden. Men voelt zich steeds meer afgewezen, men voelt zich steeds slechter, bekritiseerd en heeft steeds meer de drang om juist het goede te laten zien.

Vaak is erkenning gewoon een kwestie (lijkt gemakkelijker dan het is) van je goed inleven. Inleven in dat ene specifieke wat die ander bedoelt….niet wat jij ervan maakt!

Nellie Timmermans-van de Kamp, Interpunctie
Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
www.interpunctie.nl    info@interpunctie.nl
telefoonnr. 0413-310795 of 06-21.59.24.35.

Uit de krant