Afbeelding
Foto: Jan van der Steen

Nog geen ‘mea culpa’ na mislukte burgerparticipatie Kerntakendiscussie

Algemeen

Boxtel - De enquête waarmee burgers zich konden uitspreken in de Boxtelse Kerntakendiscussie werd door slechts 353 inwoners ingevuld. Die respons is zo laag dat de gemeente de resultaten terzijde schuift. Verschillende oppositiepartijen kunnen daar moeilijk mee leven.

Het was een nobel streven om zo veel mogelijk inwoners te betrekken bij de ingewikkelde Kerntakendiscussie. Door hen een uitgebreide enquête voor te schotelen, zou de politiek een duidelijk beeld krijgen van het minimale voorzieningenniveau dat Boxtelaren wensen te behouden voor hun gemeente.

Teleurstellende opkomst
Tot zover de theorie, want in de praktijk leidden de vaak ingewikkelde problemen tot een enquête waarin de vraagstukken behoorlijk platgeslagen werden. Bovendien was de drempel om mee te doen te hoog: inwoners moesten eerst een account aanmaken en vervolgens tot twee maal toe een waslijst aan stellingen beantwoorden. Veel stellingen waren ook nog eens onduidelijk, aldus een groot aantal inwoners en de volksvertegenwoordigers.

Dat vertaalde zich in een teleurstellende opkomst. Slechts 353 inwoners vulden de vragenlijst volledig in. Daarmee is de enquête verre van representatief. Daarvoor hadden 2.200 mensen moeten meedoen, aldus de gemeente in een persbericht. En daarmee schuift het college van B & W de resultaten van de enquête terzijde.

Minachting van de burger
Verschillende fracties uiten kritiek op de gang van zaken. Eric van den Broek (SP) spreekt zelf van ‘minachting’ van mensen die hun mening wel lieten horen. “Die mensen bedankt u nu, maar tegelijkertijd zegt u tegen die mensen dat hun mening er niet toe doet en niet meegenomen zal worden.”

Zijn fractie vindt het onbegrijpelijk dat niet geluisterd is naar waarschuwingen vanuit de raad toen vorige maand de input bleek tegen te vallen en vraagt zich af waarom het college zonder inmenging van diezelfde raad nu naar buiten brengt dat de resultaten van de burgerparticipatie niet meegenomen zullen worden in het vervolg van de Kerntakendiscussie.

Excuses maken
Ook PvdA-GroenLinks uit felle kritiek op het participatietraject. Volgens fractievoorzitter Mirjam Bemelmans zijn door de enquête onjuiste verwachtingen bij inwoners gewekt. “De raadpleging schiet zo aan het doel - de burgers een stem te geven - voorbij.” Ze vroeg het college de afgelopen raadsvergadering om de inwoners excuses aan te bieden.

Zo ver wilde burgemeester Van Meygaarden echter niet gaan. “Het klopt dat het burgerparticipatietraject niet geworden is wat wij gehoopt hadden”, liet hij weten. “Deels is dit een gevolg van de coronamaatregelen, maar deels is dat ook een gevolg van dat de enquête uiteindelijk niet aansloot bij wat wij voor ogen hadden.”

Op 30 maart gaat het college met de gemeenteraad in gesprek over het vervolgtraject. Dan zal onder meer besproken worden hoe de 353 ingevulde vragenlijsten toch op een zinvolle manier gebruikt kunnen worden. Ook zal de communicatie voor het vervolg van de Kerntakendiscussie onder de loep worden genomen.

[Update 19-3] Inmiddels heeft ook de CDA-fractie politieke vragen ingediend over de gang van zaken in de burgerparticipatie bij de Kerntakendiscussie.

Uit de krant