Wim van der Zanden heeft ondanks zijn interventie de bezwaren van omwonenden en bedrijven tegen bouwplan Kerkweide-West niet weg kunnen nemen.
Wim van der Zanden heeft ondanks zijn interventie de bezwaren van omwonenden en bedrijven tegen bouwplan Kerkweide-West niet weg kunnen nemen. Foto: Gemeente Boxtel

Kerkweide-West moet wachten op uitspraak bestuursrechter

Algemeen

Boxtel - Liempde zal nog langer geduld moeten hebben met het bouwplan Kerkweide-West. Op het terrein achter de Boxtelseweg wil Kerkweide Ontwikkeling 29 woningen realiseren, maar omwonenden en omliggende bedrijven hebben forse bezwaren. Daarmee stappen zij naar de Raad van State. Een uitspraak lijkt niet haalbaar op korte termijn.

Ondanks dat het college van B & W het bestemmingsplan voor Kerkweide-West heeft vastgesteld en ook de raad akkoord is met de bouw hoeft Liempde er niet op te rekenen dat de 29 woningen binnen het bouwplan snel gerealiseerd worden.

Bezwaren
Want, de interventie van wethouder Wim van der Zanden ten spijt, is de gemeente er niet in geslaagd het wantrouwen tegenover de bouwplannen weg te nemen. “De omwonenden hebben vraagtekens bij de waterhuishouding en erfafscheiding van het bouwplan”, aldus Van der Zanden.

Daar komt bij dat de bedrijven die aan het bouwterrein liggen bang zijn dat zij beperkt worden in hun activiteiten doordat een aantal woningen binnen de hindercirkels komen te liggen. En ook die plannen zijn met een voorlopige voorziening voorgelegd aan de bestuursrechter. Tot er een uitspraak is, mag er dus niet gebouwd worden. En wanneer die komt? Dat is onduidelijk. Maar volgens Van der Zanden is het niet te verwachten dat dat een kwestie van slechts enkele weken is.

De wethouder spreekt van een flinke tegenvaller voor de woningbouw in Liempde. Ook burgemeester Van Meygaarden laat weten dat vrijwel elk bouwplan vandaag de dag wordt aangevochten tot aan de Raad van State. “Daarmee blokkeren omwonenden de woningbouw”, schetst hij het gevolg van dit democratisch recht.

Omgevingsdialoog
Van der Zanden laat weten mede hierdoor veel belang aan een goede dialoog met de omgeving van bouwprojecten te hechten. Dat is niet puur een Boxtelse gedachte. In de op handen zijnde Omgevingswet staat de dialoog tussen ontwikkelaar en de omgeving centraal. In Liempde is dat dus niet gelukt.

Van der Zanden: “Je wilt woningbouw en probeert daarvoor maximaal draagvlak te krijgen. In Liempde kregen we dat blijkbaar niet meer gerepareerd middels mijn interventie.”

Uit de krant