Afbeelding
Foto: Ruud van Casteren

Evaluatie kermissen leidt tot meer attracties op de Boxtelse Markt

Algemeen

Boxtel - De kermis in Boxtel gaat weer terug naar de opzet van 2019, waarbij er meerdere attracties op de Markt zijn. Ook zal de looproute tussen de Markt en het Breukelsplein aantrekkelijker worden gemaakt door in het weekend langs die route activiteiten te organiseren. Dat zijn twee acties die de gemeente neemt naar aanleiding van een evaluatie van de kermissen, onder meer met een enquête onder 500 bewoners. Ook voor de kermissen in Liempde en Esch kreeg de gemeente tips.

De evaluatie werd gedaan door gesprekken te voeren met horecaondernemers en kermisexploitanten uit Boxtel, met horecaondernemers uit Liempde en met eigen (veiligheids)medewerkers. Ook werd in oktober een enquête uitgevoerd door Stichting Brabants Centrum in opdracht van de gemeente Boxtel. De gemeente wilde weten wat inwoners van de kermissen vonden om aanpak en inrichting te verbeteren. In totaal deden 506 mensen mee, met een goede verdeling over de dorpen. Uit de enquête blijkt dat de kermissen in Liempde en Esch goed beoordeeld worden en dat er waardevolle suggesties worden gegeven om de kermis nog iets te verbeteren. Over de kermis in Boxtel zijn bezoekers kritischer. Deze kreeg een onvoldoende. Gelukkig werden ook veel suggesties gegeven voor verbetering.

‘Nog beter afstemmen op de behoefte’
Wethouder Désiré van Laarhoven: “Het is duidelijk dat een groot deel van onze inwoners de kermis ziet als een belangrijk evenement om elkaar te ontmoeten en plezier te hebben. Ik ben blij dat zoveel mensen de moeite hebben genomen om hun ideeën over de kermis met ons te delen. Daar gaan we als gemeente ons voordeel mee doen en de kermissen nog beter afstemmen op de behoefte.”

Kermis Boxtel
Waar men in de enquête nog enigszins waardering had voor het Breukelsplein, was de beoordeling voor de Markt ronduit negatief. Bovendien werd de verbinding tussen de beide pleinen gemist. Ook de prijs/kwaliteitverhouding wordt slecht beoordeeld. Positief is men over de openingstijden, de duur van de kermis en het stille uur. Een veel gehoorde reactie is dat men het liefste terug wil naar de inrichting van voor de corona-periode. Naast bovengenoemde maatregelen organiseert de gemeente voor de kermis in Boxtel weer een officiële opening en een ouderenbingo. Ook zal de gemeente onderzoeken of er nog mogelijkheden zijn voor aanvullend entertainment. Daarbij gaan de gedachten uit naar bijvoorbeeld een braderie en een podium met gastoptredens.

Kermissen in Liempde en Esch
De opstelling van de kermis in Liempde wordt goed beoordeeld. Wel misten bezoekers de traditionele schommels; een openingsact en een kermisloterij worden hier minder gemist. Ook hier is men tevreden over de duur en openingstijden van de kermis. Er werden veel suggesties gegeven, waaronder die om de kermis een dag te vervroegen. De kermis in Liempde zal daarom in 2023 worden georganiseerd van vrijdag tot en met dinsdag. Ook komt er weer een officiële opening en onderzoekt de gemeente de mogelijkheid van een extra attractie voor de oudere jeugd. Uit de enquête blijkt dat mensen het belangrijk vinden dat er een kermis is in Esch. Wel wordt het aanbod mager genoemd en zijn er suggesties voor verbeteringen. Zo wordt de maand mei een beter moment gevonden dan Pasen. In 2023 wordt de kermis in Esch in mei gepland en ook overige suggesties worden meegenomen in de plannen voor volgend jaar.

Onder de deelnemers aan de enquête worden 10 rondjes kermis in 2023 verloot. De gelukkige winnaars ontvangen binnenkort bericht.

Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France