De Liempdseweg oogt kaal, zo zonder bomen.
De Liempdseweg oogt kaal, zo zonder bomen. Foto: Google

Bomen langs Liempdseweg ‘funest’ voor gasleidingen

Algemeen

Bomen langs Liempdseweg ‘funest’ voor gasleidingen

Boxtel - Er komen voorlopig geen bomen langs de Liempdseweg. Er zouden te veel leidingen voor gas, water en elektriciteitskabels onder de berm liggen om ruimte te bieden voor de boomwortels.

Die boodschap heeft het gemeentebestuur voor D66. De fractie had vragen gesteld over de mogelijkheid bomen te planten langs de nu kaal ogende weg.

De democraten zetten zich al enige tijd in voor meer groen in Boxtel. Eind september overhandigde de fractie een Groene Kansen Kaart aan wethouder Désiré van Laarhoven. Daarop stond het plan de Liempdseweg te vergroenen ook al. De fractie stelde het college enkele weken terug vragen over de mogelijkheden op die locatie.

Die zijn beperkt, blijkt nu. Dat constateert de gemeente na het doen van een eerste locatieonderzoek. Zowel ten Noorden als Zuiden van de weg liggen data- en elektriciteitskabels en gas- en waterleidingen op zo’n 50 tot 60 centimeter diepte. “Beplanting en vooral bomen kunnen door de wortelgroei funest zijn voor de leidingen die eronder liggen”, laat de gemeente in de beantwoording weten.

Bomen langs de Liempdseweg zouden volgens de gemeente zowel landschappelijk als uit oogpunt van het klimaat en beleving bij voorkeur meer dan 15m hoog moeten zijn. “Om een voldoende goede groeiplaats voor deze bomen in te richten hebben we minimaal een berm van 2 meter breed nodig zonder beperkingen in de ondergrond.”

Bovendien zijn ook de financiën een beperkende factor. De gemeente kan bijvoorbeeld alleen akkoord gaan met het overdragen van pootrechten door bewoners van de Liemdpseweg als dat kosteloos is voor de gemeente. Ook is er geen extra budget voor de aanplant van nieuwe bomen. Er zal dan ofwel extra geld vrijgemaakt moeten worden of dekking vanuit de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie en duurzaamheid gevonden moeten worden.

Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France