Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

‘Hoger parkeertarief op de Markt nog niet aan de orde’

Algemeen

Boxtel - Een hoger parkeertarief op de Markt dan in andere delen van het centrum is volgens wethouder Fred van Nistelrooij nog niet aan de orde. Hij zei dat na vragen uit de raad. “Dat is pas aan de orde as we het gewijzigde beleid daarover ook met u hebben besproken”, kon hij de fracties melden.

De wethouder deed die uitspraken nadat er ophef ontstond over het in de begroting aangekondigde ‘gedifferentieerde’ parkeertarief. Dat komt erop neer dat parkeren op de Markt duurder wordt dan in de omliggende centrumstraten. De gedachte die daar achter zit is dat parkeren op de Markt op die manier ontmoedigd wordt.

Veel ondernemers schoot dit in het verkeerde keelgat, want overleg daarover is er nog niet geweest. Tijdens de behandeling van de begroting werden er dan ook diverse vragen over gesteld.

De SP-fractie diende een motie in waarin het college wordt opgeroepen in overleg te gaan met ondernemers en consumenten over het parkeerregime en de resultaten in 2023 terug te koppelen. “Met name gastvrij parkeren in het centrum is een punt dat nu eens echt met daadkracht opgepakt zou moeten worden”, aldus fractieleider Eric van den Broek. “Samen met ondernemers welteverstaan.”

Niet zomaar invoeren
Wethouder Fred van Nistelrooij liet weten daar graag gehoor aan te geven. Volgens hem is er puur ‘begrotingstechnisch’ gekeken naar de mogelijkheid tot gedifferentieerd parkeren. Er is echter nog geen besluit over genomen. Volgens hem kan het college het nieuwe parkeerbeleid er niet zomaar door drukken zonder dat de raad een voorstel heeft gekregen. “Dat gaan wij zeker niet zomaar invoeren.”

Doel van het parkeerbeleid in het gehele centrum blijft volgens de wethouder kostendekkend parkeren. Hij zal de komende maanden gebruiken om in overleg te gaan met onder meer centrumondernemers over het nieuwe parkeerbeleid.

De motie van de SP werd als steuntje in de rug voor de wethouder door alle fracties aangenomen. Minus die van Combinatie95. Fractieleider Joep Schalkx vindt de opdracht voor de wethouder te beperkt: “Het is nu vooral ingegeven vanuit betrokkenheid van ondernemers en wij missen daarin nog wel wat perspectieven. Er zijn namelijk ook andere betrokkenen die daar iets van vinden en ook het uitgangspunt van seizoensparkeren zou wat ons betreft breder bekeken mogen worden.”

Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France