Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Gemeente kan en wil geen ‘vrij besteedbaar’ krediet geven aan armoedeorganisaties

Algemeen

Boxtel - Ook al klinkt het nog zo sympathiek, de kans is nihil dat Boxtel een vrij besteedbaar budget beschikbaar stelt voor armoedeorganisaties op basis van vrijwilligers, zoals Vincentius, Leergeld en Voedselbank. Dat is juridisch namelijk zo ingewikkeld dat je je moet afvragen of die organisaties zelf dat überhaupt willen, aldus wethouder Mariëlle van Alphen.

“Wat heeft een kind aan een laptop als het niet eten kan?”, verwoorde raadslid Christien van Schijndel (Combinatie95) dinsdag de frustratie die Stichting Leergeld volgens haar moet voelen als ze niet direct kunnen helpen. Want de stichting moet mensen daarvoor doorverwijzen naar andere armoedeinstanties om de achterliggende (armoede)problemen op te lossen.

In een motie pleitten haar fractie en die van CDA, SP en PvdA-GroenLinks dan ook voor een ‘noodkrediet’ dat armoedeorganisaties naar eigen inzicht kunnen uitgeven om snel hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben. “Dat hoeven geen tienduizenden euro’s te zijn”, aldus Van Schijndel. “Ik wil bereiken dat kinderen ‘s middags een boterhammetje in zijn trommeltje hebben zitten.”

Onuitvoerbaar
Hoewel het voorstel sympathiek klinkt, is het volgens wethouder Mariëlle van Alphen praktisch onuitvoerbaar. “Dat houdt in dat organisaties uit naam van de gemeente financiële ondersteuning zouden geven”, aldus de wethouder. En dat heeft volgens haar fikse juridische haken en ogen: de organisaties komen daarmee onder scherpe (overheids)controles te staan. “Willen ze dat eigenlijk wel?”, vroeg de wethouder zich af. “En om welke organisaties gaat het dan?”

Van Schijndel probeerde het nogmaals: “Er moet nú iets gebeuren en niet via een omweg via de gemeente. Het duurt te lang!” Ze denkt dat met creatief boekhouden de gemeente best een mogelijkheid kan vinden toch budget beschikbaar te stellen.

Dat schoot de fractie van BALANS in het verkeerde keelgat. Het lijkt er volgens hem op dat Van Schijndel de gemeente oproept te sjoemelen met de boekhouding. “Is het dan wel verstandig die motie in te dienen?”, vroeg fractieleider Gerlof Roubos zich af. Daarover wond Van Schijndel zich dan weer op: “Verantwoording is wél nodig, maar die komt achteraf.”

Korte lijntjes
Geld is volgens Van Alphen ook niet het probleem: “We hebben nu niet allerlei extra budgetten nodig.” De lijntjes tussen de armoedeorganisaties en gemeente zijn kort. “Zij weten ons te vinden als ze iets nodig hebben.”

Die uitleg kon de indieners van de motie voldoende overtuigen. Zij trokken de motie in. Van Alphen kwam de indieners ook tegemoet: “Ik wil best meedenken en bij het opstellen van de armoedenota en het actieplan uw gedachtegang meenemen.” Die beleidsstukken worden naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond.

Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France