Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

Boxtel kiest voor twee in plaats van drie woonlocaties voor arbeidsmigranten

Algemeen

Boxtel - Niet drie locaties van 150, 250 en 400 arbeidsmigranten, maar twee woonlocaties met 380 tot 400 bewoners moet de tender voor de huisvesting van arbeidsmigranten opleveren. Dit omdat volgens de gemeente bleek dat de plannen van grotere omvang kwalitatief beter zijn. Dat bleek uit een eerdere tender, die overigens geen enkel haalbaar initiatief opleverde.

Boxtel maakte de gewijzigde regels afgelopen week openbaar, nadat eerder initiatiefnemers en de gemeenteraad er al vragen en opmerkingen over konden stellen. Tijdens deze ‘vragenronde’ kwamen zestig vragen en opmerkingen binnen, die leidden tot verschillende wijzigingen ten opzichte van de regeling die in juli werd vastgesteld.

Controversieel
Het huisvestingsbeleid is zonder meer een controversieel stuk. Zo liep de eerste tender eind 2021 spaak omdat geen enkele initiatiefnemer aan de eisen bleek te kunnen voldoen. ‘Te ambitieus’, noemde wethouder Mariëlle van Alphen die toen nog.

Een nieuwe, versoepelde tenderprocedure stuitte in mei op protest van de gemeenteraad. De maximale duur van de huisvestingslocaties werd opgerekt van 10 naar 15 jaar. Ook werden de regels voor het realiseren van huisvesting in het buitengebied versoepeld zodat zo’n beetje heel Boxtel ‘ineens’ toegestaan was. Volgens diverse fracties veranderden daarmee de spelregels tijdens de wedstrijd.

Het stuk werd weggezet als ‘niet besluitrijp’, maar de raad stemde er een dikke maand later toch mee in na een besloten overleg met wethouder Mariëlle van Alphen. Er zouden in Boxtel te weinig plaatsen overblijven voor huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten indien ook het buitengebied uitgesloten zou worden. Hetzelfde geldt voor het rendabel maken daarvan. Daarvoor zou 10 jaar te kort zijn. En dat zou weer leiden tot het onherroepelijk falen van de tender.

Scoringsformulier
Wel probeert de gemeente de locaties richting de randen van het industrieterrein te pushen door middel van een scoringskaart. Als initiatiefnemers op 21 en 22 november hun plannen in de tender indienen kunnen zij in totaal 1.000 punten verdienen voor hun plan. Daarvan is meer dan de helft te verdelen tussen het locatieplan, bijdrage aan de leefomgeving (beiden 190) en het overleg met de omgeving (240 punten).

Een beoordelingscommissie zal de stukken gaan toetsen. In februari 2023 moeten dan de twee winnende initiatieven bekend worden. Die kunnen overigens ook door één initiatiefnemer ingediend worden. De gemeente houdt overigens al rekening met verdere vertraging. “Indien gebruik gemaakt moet worden van de mogelijke verlenging dan verplaatst de besluitvorming naar een nader te bepalen moment”, is te lezen in een persbericht.

Afbeelding
Column 10 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France