D66-fractieleider Mariëlle Wijffelaars (r.) en bestuurslid Wiebe de Leijer bieden wethouder Désiré van Laarhoven de Groene Kansen Kaart  aan.
D66-fractieleider Mariëlle Wijffelaars (r.) en bestuurslid Wiebe de Leijer bieden wethouder Désiré van Laarhoven de Groene Kansen Kaart aan. Foto: D66 Boxtel

Een vlindertuin bij de Croon en een oase op de Markt? D66 presenteert Groene Kansen Kaart

Algemeen

Boxtel - D66 Boxtel heeft woensdag de Groene Kansen Kaart gepresenteerd aan wethouder Désiré van Laarhoven. Hierop staan kansen voor het vergroenen van locaties in Boxtel. Iets wat volgens D66 hard nodig is wegens de klimaatverandering. Het gaat slechts om ideeën, maar de partij fantaseert er op los met een groene Markt en een vlindertuin bij de Croon.

De Groene Kansen Kaart helpt volgens D66 de ruimtelijke inrichting in de gemeente aan te passen zodat die meer klimaatbestendig is. Zo is Boxtel bijvoorbeeld beter voorbereid op weersextremen zoals droogte, hitte en zware regenbuien. “Dit kan eenvoudig door het vergroenen van onze leefomgeving”, schrijft de betreffende werkgroep van D66, die zich bezighield met de kaart. De werkgroep bestaat uit Wiebe de Leijer, Twan Tiebosch, Kasper van de Langenberg en Mariëlle Wijffelaars.

Vergroenen kan op verschillende manieren, daarom zijn naast locaties ook groene ingrediënten in kaart gebracht die ingezet kunnen worden zoals bomen, borders of geveltuinen.

De nu aangeboden kaart is geen definitief document, aldus de werkgroep. “We hebben een lijst opgesteld waar de grootste kansen liggen en vier locaties uitgewerkt met een schets”, schrijven de initiatiefnemers. Daarbij gaat het om locaties in het centrum. “In Breukelen en Centrum is de hittestress het hoogste en vergroening niet eenvoudig door dichte bebouwing”, motiveert de werkgroep.

Zo schetst de partij een beeld van een groene oase op de Markt of een vlindertuin bij de Croonpassage, achter De Rechter. Ook worden kansen voor meer groen op andere plekken in kaart gebracht, overigens zonder daarbij de huidige functie uit het oog te verliezen. Wat bijvoorbeeld te denken van beplanting langs de Liempdseweg?

De komende periode gebruikt D66 om ideeën bij inwoners op te halen en te onderzoeken hoe die ingepast kunnen worden in het straatbeeld. “In overleg met de gemeente gaan we ons voorstel uitwerken tot een initiatiefvoorstel en hopen we dat de gemeente de handschoen oppakt om de groene kansenkaart op te nemen in de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie met concrete planning, budgetten en doelen”, schrijft de werkgroep.

Afbeelding
Column 10 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France