Afbeelding
Foto: VOF Boxtel Selissen

Energielasten nieuwbouwwoning vaak honderden euro’s lager dan bij oudbouw

Algemeen

Boxtel - Bouwbedrijf Van Wanrooij vergeleek onlangs de invloed van energiezuinig bouwen op de woonlasten. Natuurlijk in eerste instantie bedoeld om te laten zien dat haar eigen zeer zuinige OPTIO nieuwbouwwoningen die het bedrijf onder meer in Heem van Selis realiseert veel energielasten besparen. “Maar de omvang van de verschillen en snelheid waarmee de energieprijzen stijgen verbaasden ons eigenlijk ook wel”, aldus ontwikkelingsmanager Marc van Roekel, die zag dat met de huidige prijzen wel honderden euro’s per maand bespaard kunnen worden.

Dat bewoners van energievriendelijke huizen flink wat besparen op energie, dat was al wel bekend. Maar hoeveel scheelt dat dan per maand? Daar was projectontwikkelaar Van Wanrooij ook benieuwd naar. De eigen OPTIO woningen, die met moderne bouw- en installatietechnieken gebouwd worden in de wijk Heem van Selis, zijn immers erg zuinig en een flinke maandelijkse besparing op energielasten kan als argument gebruikt worden een nieuwe woning te kiezen. Maar dat de lasten letterlijk honderden euro’s per maand lager uitpakken, dat verbaasde zelfs Marc van Roekel, ontwikkelingsmanager bij het bouwbedrijf.

Unieke situatie
Voor de vergelijking baseerde Van Wanrooij zich op cijfers van onder meer Milieucentraal en CBS-data. Daaruit blijkt dat momenteel zo’n acht op de tien woningen gebouwd is vóór 1992. De gemiddelde energielasten voor deze oude woningen kunnen met de huidige prijzen oplopen tot zo’n 370 euro voor rij-/hoekwoningen en ruim 700 euro per maand voor vrijstaande huizen met een nieuw variabel energiecontract. Hierbij is al rekening gehouden met de voorgenomen kabinetsplannen om de energieprijzen te drukken.

Volgens Van Roekel leidt dat tot een unieke situatie: “Het is een vreemd besef dat de energierekening van een gemiddeld huishouden in een oude woning momenteel hoger uitpakt dan de huurprijzen van sociale woningbouw. Er zijn dus huishoudens die het financieel al moeilijk hebben, die ineens meer aan energie kwijt zijn, dan aan huur.”

Enorm verschil in lasten
De ontwikkelaar keek vervolgens naar de energieprestatie van de eigen nieuwbouwwoningen. Die worden met eerdergenoemde OPTIO uitgangspunten gebouwd, volgens de zogenoemde BENG-normen. Dat staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit betekent dat ze worden opgeleverd met minimaal energielabel A+++. Om dat mogelijk te maken zijn bodemwarmte (en -koeling), driedubbel glas en warmteterugwinning op ventilatielucht de standaard bij Van Wanrooij. De woningen zijn uiteraard ook gasloos, iets dat sinds 2018 verplicht is voor nieuwbouw.

Het energieverbruik van deze generatie nieuwbouwwoningen ligt hiermee tientallen procenten lager dan dat van woningen van voor 1992. Een verschil dat oploopt tot meer dan de helft als je ook nog kiest om zonnepanelen op je dak te leggen. Zonnepanelen zijn in de wijk Heem van Selis overigens standaard aanwezig op de daken. Daarmee worden de woningen energieneutraal met een energielabel A++++: de panelen leveren per jaar net zoveel energie als de woning verbruikt. Mensen hebben dan alleen nog maar hun huishoudelijk verbruik op de rekening.

Van Roekel is content met eerder gemaakte afspraken: “Met gemeente Boxtel hebben we in 2018 afgesproken dat we de woningen in Heem van Selis in de basis al energieneutraal maken, iets dat nu zeer goed uitpakt voor de huurders en kopers in deze wijk!” Optioneel kunnen bewoners kiezen extra panelen te plaatsen om ook het huishoudelijk verbruik deels te compenseren. Een investering die zichzelf eigenlijk altijd terugverdient.

Energieleverend
Nu klinkt het natuurlijk een beetje vreemd dat woningen die ‘energieneutraal’ genoemd worden toch nog energielasten hebben. Dat komt omdat woningen dit label krijgen wanneer het gebouw zélf per saldo geen energielasten heeft. Dat betekent dat warm water, verwarming, verlichting en koeling op jaarbasis geen extra energieverbruik opleveren, op basis van een gemiddeld verbruik en opbrengst.

Tijdens koude winterdagen of hete zomerdagen kan het nodig zijn extra te verwarmen of koelen. Ook is de opbrengst van de zonnepanelen in de zomermaanden veel hoger dan in de wintermaanden waardoor het verbruik en de opbrengst niet op hetzelfde moment zijn. Per saldo staat er aan het eind van het jaar ‘nul op de meter’ voor dit soort ‘gebouwgebonden’ gebruik. Maar een grote tv die altijd aanstaat, koken, of een wasmachine die met grote regelmaat draait, kosten uiteraard wel (extra) energie en dus geld.

De vrijstaande woningen aan het Dommeldal die momenteel in verkoop zijn, kunnen optioneel ‘energieleverend’ gemaakt worden door te kiezen voor het maximaal aantal optionele zonnepanelen. Daarmee komt het totaal op 27 stuks. Zo’n huis wekt bij gemiddeld verbruik per jaar zelfs meer energie op dan er verbruikt wordt, inclusief een aanname voor het huishoudelijk verbruik. Een eventueel overschot aan energie kan je het beste zelf gebruiken door bijvoorbeeld het laden van een elektrische auto.

Verantwoording
De opgenomen indicatieve maandlasten zijn gebaseerd op het gemiddeld gebruik per woningtype van woningen gebouwd voor 1992, met huishoudens van minimaal twee personen, volgens Milieucentraal en CBS. Dit jaarlijks verbruik is gecombineerd met de gemiddelde huidige variabele tarieven voor gas en elektriciteit (prijspeil september 2022, volgens www.overstappen.nl).

De resultaten moeten daarom als indicatief worden gezien. De vergelijking krijgt daarom ongetwijfeld een vervolg, aldus Van Roekel. “Komend voorjaar zijn de woningen van fase 1 een heel jaar in gebruik, inclusief een winter. Dan kunnen we de verbruikscijfers uit de praktijk goed vergelijken met de theoretische berekeningen.”

Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France