Manager Oskar Martens (r.) en teamleider Gertjan Reijnders voor de verouderde winkel. (Foto's: Sander van Kasteren)
Manager Oskar Martens (r.) en teamleider Gertjan Reijnders voor de verouderde winkel. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

‘Uit zijn jas gegroeide’ Jumbo sluit de deuren voor verbouwing

Algemeen

Boxtel – Jumbo Oosterhof sluit na 29 september voor twee maanden de deuren voor een ingrijpende verbouwing. Het uit 1985 stammende pand is volgens manager Oskar Martens hopeloos verouderd. “Ik ben al vier jaar manager hier en al die tijd wordt al gezegd: hier investeren we niet meer omdat er binnenkort verbouwd wordt.” Na jaren vertraging is het nu eindelijk zo ver.

Winkelcentrum Oosterhof zoals veel Boxtelaren de afgelopen jaren kenden werd in 1985 gebouwd. Het oude winkelcentrum was afgebrand en de wijk Oost had een nieuwe plek voor detailhandel nodig. “En sinds de heropening in 1985 is er letterlijk niks meer aan het plafond gedaan”, schetst Jumbo-manager Oskar Martens de staat van Oosterhof. “Ik denk dat als je tegen een pilaar trapt, dat die naar beneden valt.”

Een geplande verbouwing was zeker twintig jaar een hoofdpijndossier wegens bezwaren van omwonenden en andere supers binnen de gemeente. Een doorbraak volgde in 2020, toen een plan werd gepresenteerd dat binnen de huidige vergunningen paste.

Verouderd
En dat was hoog tijd, aldus Martens, die geen enkele moeite heeft te antwoorden op de vraag waarom de verbouwing noodzakelijk was. “De winkel is te klein, de gangpaden te smal en daarom moeten we concessies doen aan de uitgangspunten van de Jumbo-formule”, vertelt hij.

Dat blijkt uit de jaarlijkse klantenenquêtes: “Klanten klagen over lege schappen, bijvoorbeeld de paprikachips. Als we vrijdag de schappen tot de rand vullen en het wordt veel verkocht, hebben we de keuze: in een volle winkel bijvullen (met geblokkeerde gangpaden als gevolg, red.), of lege schappen.”

En dan het materiaal. “Deze zomer was ik bijna aan het bidden dat de koeling niet uitviel”, vervolgt de manager. Want die is niet meer te maken; te oud. En het Jumbo -hoofdkantoor heeft gewacht met investeren in een winkel die al twintig jaar op de lijst staat voor renovatie. Teamleider Gertjan Reijnders vult aan: “In de zomer van 2019, toen het veertig graden was, heb ik letterlijk op het dak gezeten met een brandslang om de koelmotoren te koelen. Want onze koeling kon die temperaturen niet aan.”


De vriezer voor de kip is al weken defect. Iets waarin nu niet meer geïnvesteerd wordt. - Sander van Kasteren

Militaire operatie
Eind vorig jaar startte de verbouwing. Langzaamaan schoof vanaf de zijde van de apotheek de verbouwing richting Martens’ winkel. En op 29 september begint de laatste fase, waarin Jumbo een nieuw onderkomen krijgt. Reijnders: “Zes of zeven weken klinkt als een lange tijd om dicht te zijn, maar bedenk je wel dat ze dit complete deel platgooien en opnieuw opbouwen.”

Dat gaat met grote spoed. Vanuit Jumbo Nederland worden Martens en zijn team bijgestaan met een eigen team van aannemer en uitvoerders. “Dat gaat echt als een militaire operatie. Als de tegelzetter komt wordt bij wijze van spreken de stopwatch gestart. Is de rij tegels droog? Dan worden er gaten in geboord.”

Vanuit een klein kantoortje, bedoeld voor bestellingen doet Martens zijn verhaal. “Mijn eigen kantoor is tijdelijk in gebruik als opslagruimte”, vertelt hij. Om de operatie goed te laten verlopen is uiteraard een lege winkel nodig. Iets waarvoor Martens en zijn team al bijna een jaar aan het plannen zijn. De houdbare producten worden donderdag na sluiting direct opgeslagen om later in de nieuwe winkel weer verkocht te kunnen worden.

Leegverkoop
Om de winkel zo ver mogelijk leeg te verkopen zijn donderdag 29 september alle vers- en diepvriesproducten (met uitzondering van brood en bake-off) de helft van de prijs. Als gevolg van de leegverkoop kan Martens woensdag en donderdag al niet meer garanderen dat alle producten op voorraad zijn.

Als de deuren donderdag 29 september om 16.00 uur voor klanten sluiten, gaan direct de eerste bouwvakkers aan de slag. Vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober wordt de winkel verder leeggeruimd. Dat gebeurt met groot materieel, waardoor de nieuwe ingang bij Schoenmaker Bas die dagen voor winkelend publiek dicht is.

Sluitingsactie
De twee maanden dat Jumbo Oosterhof gesloten is, hoeft het personeel overigens niet op een houtje te bijten. “Het vaste personeel wordt ondergebracht in vijftien omliggende Jumbo-winkels. En ook hulpkrachten konden kiezen tijdelijk ergens anders te werken”, vertelt de manager. Daarnaast krijgt de nieuwe winkel onder meer een nieuw kassasysteem, een nieuw versassortiment en nieuwe elektronische schaplabels, waarvoor de medewerkers trainingen krijgen.

En ook Jumbo-klanten worden niet in de kou gezet. Tot de heropening van de winkel op woensdag 30 november kunnen zij uitwijken naar de Jumbo-vestigingen in Schijndel of Sint-Michielsgestel en met een waardebon 5 euro korting krijgen op hun boodschappen.

Heropening
Na de heropening op 30 november wacht een winkel die weer helemaal bij de tijd is. Bijvoorbeeld door eerdergenoemde elektronische schaplabels. Daarop worden de productprijzen digitaal weergegeven. Een noviteit in Boxtel. Ook komen er onbemande zelfscankassa’s en eerdergenoemde uitbreiding van de versproducten en bredere gangpaden. Martens: “Want we zijn hier letterlijk uit onze jas gegroeid.”


De winkel is uit zijn jas gegroeid.- Sander van Kasteren

Dankzij een efficiëntere indeling wordt het winkeloppervlak nagenoeg verdubbeld. En dat betekent dat ook het personeelsbestand dan aan uitbreiding toe is. “Het is nu lastig mensen aan te nemen en dan te zeggen dat ze 21 november pas kunnen beginnen”, verzucht de manager. “Zeker als je ziet in wat voor bouwval je nu komt. Maar ik verwacht dat wij na de heropening ook weer aantrekkelijker zijn voor personeel.”

Martens droomt alvast van die tijd. Want hoewel ook het inruimen van de winkel een flinke klus wordt, kijkt hij uit naar het nieuwe pand. “Het voelt echt goed dat we dadelijk een winkel hebben die weer past in deze tijd”, is hij enthousiast.

Jumbo Oosterhof is vanaf donderdag 29 september 16.00 uur tot en met dinsdag 29 november gesloten. Op woensdag 30 november wordt de nieuwe winkel feestelijk geopend. Bij de infobalie en de kassa zijn folders te krijgen waarin meer informatie en de kortingscode te vinden is.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France