Foto: Merel Cooijmans
Foto: Merel Cooijmans Foto: Merel Cooijmans

Robert Lupgens maakt stap van zakelijk naar creatief schrijven

Algemeen

Boxtel - Onlangs publiceerde Boxtelaar Robert Lupgens zijn eerste roman: In de storm van het vergeten. Het tweede boek is ook al in de maak. Na jaren gewerkt te hebben als directeur en adviseur voor zorginstellingen heeft de Boxtelse schrijver na zijn pensioen eindelijk de tijd gevonden voor het schrijven van romans. Tijdens zijn werk ondervond hij dagelijks het belang van het geschreven woord en nu hij voldoende vrije tijd heeft, grijpt hij  de kans om over te stappen naar het schrijven van fictie.

Roberts debuut In de storm van het vergeten speelt zich af in de huidige tijd en volgt Bram van der Toren in de laatste periode van zijn leven. De inspiratie van het verhaal heeft de Boxtelaar gehaald uit zijn passie voor filosofie: “ik studeerde filosofie en had al snel door dat het begrijpen van de zin van het leven op een herkenbaar en individueel niveau ligt.” De romanvorm vindt hij daarvoor een geschikt medium. Om een begrijpelijke situatie te creëren laat hij de lezer instappen op het punt dat de hoofdpersonage de diagnose alzheimer krijgt. “Met het ouder worden word ik me steeds meer bewust van de horizon die dichterbij komt.” Hierbij doelt Robert op het einde van het leven. “Ik weet niet hoe lang ik nog heb, maar ooit is er een einde. Dan wil ik alles gedaan hebben wat de moeite waard is om te doen”, verklaart hij. Dit besef bepaalde zijn keuze om romans te gaan schrijven en was ook de directe aanleiding voor het thema van zijn eerste boek. “Ik wilde bij Bram een soortgelijke gedachtegang starten”, laat de auteur weten. De diagnose alzheimer dwingt de hoofdpersoon na te laten denken over zijn leven en stil te staan bij wat hij gedaan heeft en nog wil bereiken.

Afgezien van het plotselinge besef van een beperkte horizon heeft de hoofdpersoon uit In de storm van het vergeten meer gemeen met Robert. “Ik heb bewust voor een uniek perspectief in het boek gekozen”, laat hij weten. “Bram vertelt zijn eigen verhaal door gesprekken met zichzelf.” Dat heeft de Boxtelse schrijver, tot groot vermaak van zijn ouders en buren, als kind ook altijd gedaan. Nu is zijn dialoog intern, maar praat hij nog steeds vaak met zichzelf om zijn gedachten te ordenen. “buiten de overeenkomst geeft dit, voor de lezer, ook direct een duidelijke scheiding tussen de stukken in het boek die Bram vertelt en de herinneringen waar ik vanuit een derde persoon op terugkijk.” Die herinneringen spelen een belangrijke rol voor de lijn van het verhaal en de realiteit die Bram beleeft.

Een verhaal heeft altijd meerdere kanten en kan nooit volledig vertelt worden vanuit één persoon, aldus Lupgens. “De geschetste waarheid valt dan ook als caleidoscopische stukken uiteen, zodra er vanuit een ander perspectief naar gekeken wordt”, legt hij uit. Wat hij over wil brengen is vaak niet uit te leggen in vluchtige gesprekken die mensen regelmatig hebben. “Nu ik met pensioen ben heb ik de tijd en de lange adem om op te schrijven wat ik echt wil zeggen.” Zijn debuut is ook een ode aan het leven en de liefde. “De innige vriendschap tussen twee mannen staat centraal, maar het feit dat ze liefde voelen voor dezelfde vrouw vormt een liefdesdrama en leidt het verhaal”, laat hij weten. “Ik schrijf niet om er rijk mee te worden”, sluit de schrijvende filosoof af. “Mijn aspiratie is om gelezen te worden, zodat ik kan overbrengen wat ik bedoel en mensen kan raken met het verhaal.” Roberts tweede boek is in de maak en zal meer naar fantasie hellen. Wederom staat zijn passie voor het geschreven woord en de zin van het leven centraal.

Het eerste boek van Robert Lupgens is nu te koop bij de Bruna in Boxtel en op de website van zijn uitgeverij Boekscout.

Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Luchtige vragen en lastige opdrachten wisselen elkaar af bij Bokselse Kwis
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:41 Ouderen in Regie verontrust over stopzetting Samen Ouder Worden in Boxtel
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:19 Een vlindertuin bij de Croon en een oase op de Markt? D66 presenteert Groene Kansen Kaart
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 08:16 ‘Uit zijn jas gegroeide’ Jumbo sluit de deuren voor verbouwing
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 19:41 Boxtel presenteert sluitende begroting; ‘Maar we zijn er nog niet’
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 12:41 Politieke vragen over opvang asielzoekers