‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit

Algemeen

Liempde/Boxtel – De 29-jarige zanger Wes van der Steen was wegens gezondheidsklachten tien jaar uit de running. Nu is hij terug met de single ‘Feesten tot de zon weer opkomt’. De ambities zijn torenhoog: de productie is gemaakt in samenwerking met Manfred Jongenelis en Carlo Rijsdijk, die onder meer voor Gerard Joling schreven.

Zingen voor een uitzinnig publiek, tussen artiesten als René Schuurmans, Peter Beense, Patty Brard en Danny de Munk. De jonge Wesley ‘Wes’ van der Steen timmerde in 2012 aardig aan de weg toen hij werd getroffen door een mysterieuze ziekte.

Vergiftiging
Helse pijnen maakten dat hij noodgedwongen moest stoppen met optreden. Ironisch genoeg heette zijn laatst uitgebrachte single ‘Is alles nu voorbij?’. Die vraag kan tien jaar later beantwoord worden: nee!

Daar ging wel een lastige periode aan vooraf. “Het rare was”, begint vader annex manager Henk van der Steen, “zijn opa werd ziek en belandde in een hospice. Wes had toen net het nummer ‘opa’ van Marco Borsato opgenomen.” Op zijn sterfbed leefde opa Wim nog één keer op toen Wes het nummer live vertolkte. Kort daarna werd de zanger dus zelf ziek.

Hij dacht nooit meer op te kunnen treden. “Ik ben twee jaar aan het dokteren geweest”, blikt hij terug op die periode. Uiteindelijk bleek een zinkvergiftiging de oorzaak te zijn: de werkhandschoenen die Wes gebruikte bleken minieme hoeveelheden zink door te laten. “Die vormden een laagje op mijn handen en als ik die handschoenen dan uitdeed om een boterham te eten, kreeg ik dat binnen.” En zo vergiftigde de zanger zichzelf langzaamaan, totdat hij er letterlijk doodziek van was en noodgedwongen het bijltje erbij moest neergooien.

Dj-apparatuur
Omdat de familie Van der Steen voor Wes, ome Cor en schoonzoon/zwager Jordy van den Boer flink wat apparatuur had aangeschaft die nu een deel van de tijd onbenut was, werd besloten die in te zetten als dj-set voor feesten en partijen. “Dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, lacht de ingetogen zanger.

Wat heet uit de hand gelopen: inmiddels huren Wes en vader Henk een loods in Boxtel, van alle muzikale gemakken voorzien. Daar wordt de apparatuur opgeslagen en is een volledig ingerichte oefenruimte. Zelfs aan een barretje ontbreekt het niet.

Wes vertelt over de startperiode, in 2008 of 2009. Nadat hij Cor van der Steen en Jordy van den Boer zag zingen, besloot de jonge Wes dat hij ook wilde zingen. Hij nam zangles bij Spencer Croes, die samenwerkt met onder meer Jan Smit. Al snel bleek hij talent te hebben. Wes wordt steeds vaker voor optredens gevraagd. “Tot wel 120 optredens in 2012”, kijkt hij terug. Tot de noodgedwongen stop later dat jaar.

Het is ook in de volledig omgebouwde loods waar de zanger bijna tien jaar later de microfoon weer oppakt. “Het begon toch weer te kriebelen”, aldus de zanger.

‘Wederopstanding’
In de ‘kroeg’ bij de loods repeteren ook zijn muzikale vrienden. Die moedigen hem aan om zijn koudwatervrees te overwinnen. Vader Henk was zó trots dat hij Manfred Jongenelis benaderde met een filmpje. De accordeonist en producer aarzelde geen moment, laat Henk op zijn telefoon zien.

Vrijwel direct na het sturen van een cover van Mart Hoogkamer verschijnen de woorden in zijn scherm ‘wie is die jongen?’. Wes gaat op bezoek bij Jongenelis’ studio in Etten-Leur en al snel is een samenwerking gesmeed.

Die leidt tot de nieuwe single ‘Feesten tot de zon weer opkomt’, met de voor Wes kenmerkende Spaanse muzikale sfeer. “Het voelt echt als een wederopstanding”, vertelt de zanger vol trots, terwijl hij een positieve recensie laat zien. De samenwerking is er bovendien een voor een langere periode, want na de zomer al duikt Wes de studio weer in voor een tweede single die is geschreven en geproduceerd door Jongenelis.

Top bereiken
De zanger zelf mag dan ingetogen zijn, maar zijn ambities zijn groot. Hij wil de top van de Nederlandstalige artiesten bereiken. Al was het maar om zijn opa Wim en tante Hennie, die elk optreden bijwoonde en momenteel op sterven ligt, te eren. Met de nodige portie bagage om het levenslied overtuigend te vertolken, lijkt een muzikaal mooie periode voor de Liempdse zanger aan te breken.

Kijk op www.wesvandersteen.nl, of tik op YouTube, Instagram of Facebook de naam ‘Wes van der Steen’ in om de zanger te volgen.

Afbeelding
Column 9 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France