Annabelle (l.) en Evy voetballen sinds kort bij Genk. (Foto: Sander van Kasteren)
Annabelle (l.) en Evy voetballen sinds kort bij Genk. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk

Algemeen

Boxtel – Voetballen in de hoogste profklasse; welk jongetje droomt daar nu niet van? Maar ook de Boxtelse meiden Evy van Griensven (15) en Annabelle Carroll (16) hadden die droom. Sinds kort voetballen ze bij de vrouwen van het Belgische KRC Genk. In de Nederlandse competitie namen ze het al regelmatig op tegen het andere geslacht. Annabelle: “Als we met OJC wonnen van jongensteams stonden die bijna te huilen in de kleedkamer.”

Een heel leuk vakantiebaantje. Zo zou je met enige fantasie het profcontract dat Evy en Annabelle sloten bij Genk kunnen noemen. Want het betaalt best leuk, vindt het Boxtelse tweetal. Toch moet er ook hard gewerkt worden om deze zomer op niveau te blijven.

Annabelle moet er bijvoorbeeld tijdens haar al eerder geplande vakantie rekening mee houden om de andere dames binnen haar team sportief bij te houden. Want het trainingsschema is loodzwaar. “Dus ook op vakantie ga ik knallen”, aldus het 16-jarige talent. “Ik heb een speciaal trainingsschema meegekregen.” Ze lacht: “Gelukkig kun je op Sardinië ook gewoon hardlopen en naar de sportschool!” Evy traint in de vakantieperiode gewoon door in Genk om bij de seizoenstart half augustus topfit te zijn.

Talent
Evy voetbalt al van jongs af aan. Niet vreemd gezien vader Rob van Griensven jaren terug bij Willem II speelde. Ze kreeg de sport dus met de paplepel ingegoten. “Toen ik zes was ben ik begonnen”, vertelt ze. “Ik wilde eigenlijk nog eerder, maar moest van mijn ouders eerst mijn zwemdiploma halen.”

Ik wilde nog eerder beginnen, maar moest eerst mijn zwemdiploma halen

Ook Annabelle voetbalt al jaren. Op haar negende begon ze bij r.k.s.v. Boxtel, in de volksmond Boc. Net als Evy, die er toen al enkele jaren speelde. Daar viel het talent van de meisjes al snel op. Als centrale middenvelder blinkt Evy uit in spelinzicht en het onderscheppen van ballen. Annabelle is op haar best in de achterste linie: “Ik verlies niet veel ballen en ben sterk met de lange bal.”

Na enkele jaren maakten zij de overstap naar OJC in Rosmalen. Daar leerden zij veel bij, mede omdat ze in de competitie ook tegen jongens speelden. Werd er gewonnen dan waren de reacties van de tegenstander vaak heftig. “Dan stonden ze bijna te huilen in de kleedkamer”, herinnert Evy zich. “Dat was eigenlijk wel grappig.” Annabelle: “Op vakantie was in Italië of Frankrijk stonden ze ervan te kijken dat ik een bal kon aannemen. Als dat lukte kreeg je applaus.”

Profcontract
Aan het eind van dit seizoen kwam Annabelle een oude bekende tegen: Toon van Griensven, die scout voor Genk. Hij had onthouden dat Carroll een talentvolle verdediger was en zag haar graag bij de Belgische club spelen. Evy voetbalde in die tijd bij ODC en volgde gelijktijdig een traject bij Sparta, dat uitkomt in de hoofdklasse. Ze besloot de scout zelf te benaderen om in België een niveau hoger te kunnen spelen. Met succes. Evy kreeg rugnummer 19. Annabelle speelt met nummer 18.

Maar ondanks hun voetballoopbaan zijn beide meiden ook druk met school. Annabelle gaat naar het Jacob-Roelandslyceum en hoopt volgend jaar haar examens te halen. “Dat is best pittig”, wijst ze op haar overvolle agenda. Toch lijden haar schoolresultaten (nog) niet onder haar liefde voor voetbal. “Als ik een toets niet kende, mocht ik niet gaan trainen”, vertelt ze. Lachend: “Een goede reden om te leren!”

Evy gaat naar een topsportschool in Rosmalen. Daar kwam ze dankzij haar talentenstatus makkelijk binnen. Fijn, want voor trainingen en wedstrijden kan extra vrij gevraagd worden. Sinds kort zijn daarvoor op een ‘normale’ school ook extra mogelijkheden. Annabelle is daarom bezig met het verkrijgen van zo’n topsportstatus, zodat ze ook wat extra ademruimte heeft in Boxtel.

Studeren en pendelen
Want leren is belangrijk, vinden beide meiden. Ze willen een stok achter de deur hebben voor als hun profcarrière eindigt. “De salarissen zijn nu ook weer niet zo dat je daarna niks meer hoeft te doen”, zeggen ze in koor. Annabelle is zich daarom aan het oriënteren op een vervolgstudie. Iets in de economische hoek bijvoorbeeld. “Ik weet het nog niet precies. Maar als het met voetballen niet lukt, wil ik er eigenlijk niets mee te maken hebben.”

Evy heeft al wel helder voor ogen wat ze wil gaan doen: “Iets aan de medische kant. Bewegingswetenschappen bijvoorbeeld.” Eén nadeel als ze in Nederland wil blijven: “Dat zit alleen in Groningen en Amsterdam.” En dat is lastig te combineren met het pendelen naar Genk. Een rit die vanuit Boxtel al 55 minuten duurt.

Het tweetal kan het weten. Ze rijden minimaal vier keer per week op en neer naar de Vlaamse industriestad. Maandag- en dinsdagavond staan loodzware fysieke trainingen op het programma. Op donderdag volgt een tactische. En, afhankelijk van of Evy en Annabelle met de beloften of het eerste elftal meespelen wordt er op vrijdag of zaterdag een wedstrijd gespeeld. En afhankelijk van de wedstrijddag is er ook een vrijdag- of zaterdagtraining.

Offers
Om dat allemaal voor elkaar te krijgen zijn serieuze offers nodig. “Ik ben bijna nooit thuis”, vertelt Annabelle. Want vrienden vragen uiteraard ook om aandacht. “En ik vond het heel jammer dat ik met mijn bijbaantjes moest stoppen. Ik werkte bij Het IJs Café, Etrias en De Rechter.” Evy onderschrijft dat.

Voor wie het ook aanpoten is, is voor ouders en opa’s en oma’s, want uiteraard hebben de nummer 18 en 19 zelf nog geen rijbewijs. Voor Evy is dat wel iets vanzelfsprekender dan bij de meeste gezinnen. “Mijn vader heeft natuurlijk ook gevoetbald”, dus haar ouders en grootouders begrijpen hoe het leven als topsporter eruit ziet.

Ook Annabelle komt uit een sportief gezin. Vader en broer zijn fanatieke rugbyers, “maar mijn moeder is een echte voetbalfanaat!” En Annabelle kan altijd rekenen op de steun van haar Italiaanse opa, die vroeger ook een veelbelovend voetballer was, maar door van ouders aan de arbeid moest. “Hij had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleinkind – een meisje – dit zou gaan doen!”

Volop in ontwikkeling
Ondanks dat het EK voor vrouwen op het moment dat DeMooiBoxtelKrant beide voetbaltalenten spreekt volop bezig is, volgen Evy en Annabelle dat tot nog toe niet op de voet. Annabelle: “Het is eigenlijk heel slecht om te zeggen, maar ik vind mannenvoetbal veel leuker. Feller.” Ook Evy vond de poelwedstrijden niet echt interessant. “Maar daarna wordt het niveau hoger.”

En dat is wel een punt: het vrouwenvoetbal is nog niet op het niveau van het mannenvoetbal, ziet het Boxtelse tweetal. Maar daar komt rap verandering in, bijvoorbeeld door het gelijk trekken van salarissen door de KNVB en de zendtijd op tv. Dat maakt voor jonge meiden als Evy en Annabelle makkelijker de stap naar de top te maken.

We leerden altijd veel van spelen tegen jongesteams!

Wat ook helpt is dat damesteams – bij gebrek aan voldoende uitdaging door andere damesteams – tegenwoordig meetrainen en zelfs wedstrijden spelen tegen mannenteams. “Soms wonnen we, soms verloren we”, vertelt Annabelle. “Maar we leerden er altijd veel van.”

Spelen bij de selectie
Tot een sportieve clash tussen de twee tieners is het nog nooit gekomen, behalve dan tijdens de trainingen. Wat daarbij ook niet helpt: het grootste deel van de tijd speelden ze in hetzelfde team. Het tweetal waagt zich daarom ook niet aan voorspellingen wie dan als winnares uit de bus zou komen. “Ik let daar eigenlijk niet op”, vertelt Annabelle. Evy valt haar bij: “Het is meer kijken naar het middenveld als geheel. Maar niet echt naar de speler zelf.”

Waar Evy als droom heeft ooit uit te komen voor de Oranje leeuwinnen, zijn er voor Annabelle nog andere opties. “Ik heb een Iers paspoort en mijn moeder is geboren in Italië. Dus dat kan ook!”

Ze zegt dat met een reden: in Nederland is het vrouwenvoetbal de laatste jaren sterk ontwikkeld. Goed voor de sport, maar het wordt wel veel lastiger om je in de selectie te spelen. Voor landen als Ierland en Italië is dat nu nog makkelijker. Een volgend EK zou zomaar een moment zijn waarbij het tot een sportieve confrontatie tussen de Boxtelse meiden komt.

Afbeelding
Algemeen 4 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman