Afbeelding
Foto: Elsje van Dyk fotografie

In memoriam: Jan de Leijer

Algemeen

Boxtel - Bakker, politicus en markante Boxtelaar Jan de Leijer is afgelopen weekend overleden. Hij was jarenlang de eigenaar van Bakkerij de Leijer. Eerst alleen in de Baroniestraat en later ook in de Sint Severusstraat. Ook was hij jarenlang actief in de ondernemersvereniging en lokale partij Boxtels Belang.

Jan kwam uit een echte bakkersfamilie. De bakkerij aan de Baroniestraat is oorspronkelijk gebouwd door zijn grootvader en later heeft zijn vader deze overgenomen. Jan was 18 jaar oud toen zijn vader plotseling overleed en hij in de zaak kwam te werken. “Ik wist op dat moment eigenlijk nog niet goed wat ik met mijn leven wilde gaan doen”, vertelde hij DeMooiBoxtelKrant enige tijd geleden, “maar toen dit me in mijn schoot geworpen werd, heb ik er niet lang over nagedacht.”

Zijn moeder deed de zaak daarop over aan haar zoon, die in allerijl zijn diploma’s moest halen. Want zonder diploma’s, geen bakkerij. “Gelukkig kreeg ik er de tijd voor. Zo lang ze maar konden zien dat je ermee bezig was, was het goed”, zei Jan daarover.

Toegewijd
Toegewijd ging hij aan de slag. Het mooiste vond hij de creatieve kant: het creëren van lekkernijen met simpele, natuurlijke producten. Maar ook het klantencontact was een welkome afwisseling. Tijdens het werk in de winkel, maar zeker in de begindagen ook tijdens het bezorgen. Zo sprak Jan honderden, misschien wel duizenden Boxtelaren.

Het bezorgen nam gedurende de jaren af, waardoor Jan meer tijd kreeg in de bakkerij zelf. “Brood bakken was mijn specialiteit”, vertelde hij deze krant. “Dat is ook moeilijker. Banket kun je naderhand nog wat aanpassen of opleuken met versieringen, maar als je tijdens het bakken van een brood ergens een fout maakt, krijg je geen goed product.” Die uitdaging was hem dierbaar. “Iedere dag weer streven naar het perfecte product.”

Carnaval
Het werk in de bakkerij had ook een keerzijde. Als bakker moest hij steevast vroeg op, en in de rol van ondernemer maakte hij ook nog eens lange dagen. “Maar ik ging iedere dag fluitend aan de slag, behalve tijdens carnaval”, aldus de bakker zelf. Want carnaval, daar leefde de bakker naartoe. “Dan kwam het nog wel eens voor dat je uit de kroeg kwam en meteen aan het bakken moest.” ‘s Middags sliep hij dan. Naarmate zijn bakkerij groeide, kreeg hij ook meer tijd om zelf carnaval te vieren.

1980 was een mijlpaal in De Leijer’s leven: een tweede vestiging in de Sint Severusstraat werd in dat jaar geopend. De oude locatie werd in die tijd minder goed bereikbaar met de auto. Het was dus een logische stap om op zoek te gaan naar een plaats waar klanten de auto voor de deur kwijt konden.

Die tweede locatie is er nog steeds, en heet nog steeds Bakkerij de Leijer, ook al is hij begin deze eeuw al verkocht. “Ik begon na te denken over wat ik met de zaak wilde gaan doen, omdat mijn kinderen deze niet wilden overnemen”, vertelde De Leijer daarover. “En terwijl ik nog aan het rondkijken was, kwam ik een koper tegen. Toen heb ik de kans meteen aangegrepen. Een paar jaar daarvoor hadden we de winkel in de Baroniestraat al gesloten en verbouwd tot een woonhuis en galerie, dus we waren officieel met pensioen.”

Moeilijk vond Jan het niet om te stoppen. Hij had nog veel toekomstplannen en veel hobby’s. Eén daarvan was de politiek. De laatste tien jaar van zijn werkzame leven was Jan actief betrokken bij het bestuur van de ondernemersvereniging. Toen de Baroniestraat verbouwd werd, werd hij ook politiek actief. 

Zo raakte hij betrokken bij ondernemerspartij Boxtels Belang. Een belangrijke verdienste van De Leijer was het voor elkaar krijgen van tweezijdig winkelen in de Van Beekstraat. “Ik heb altijd het idee gehad dat langs de kant staan en mopperen geen zin heeft”, had Jan als motto. In 2012 stopte hij wegens persoonlijke redenen. Dat was een mooi natuurlijk moment, omdat Boxtels Belang fuseerde naar INbox.

Deze rust op zijn oude dag gebruikte Jan om zijn hobby’s verder te verdiepen. Zo was Jan een groot voorstander van werken met de computer. Ook in een tijd dat dit nog helemaal niet gebruikelijk was. “Ik denk dat ik de eerste bakker in heel Nederland was die zijn klantenbestand en bestellingen digitaal deed”, blikte hij terug.

Ook fietste Jan graag op de racefiets. “Snel met een groepje door naar het dichtstbijzijnde café”, vertelde hij daar lachend over. Of muziek maken als accordeonist, een hobby die hij weer oppakte toen hij stopte met de bakkerij. Verder sleutelde hij graag aan oldtimers, vertelde hij deze krant trots.  Maar het meest trots was hij op zijn kleinkinderen. De ‘verwenopa’ spelen.

Jan wilde graag oud worden, vertelde hij deze krant. Dat was hem helaas niet gegund. Vrijdag overleed hij op 75-jarige leeftijd.

Heb jij een bijzondere of dierbare herinnering aan Jan, of wil je enkel de familie condoleren? Dat kan via: https://carlasarisuitvaartbegeleiding.nl/register/jandeleijer/ 

Afbeelding
Algemeen 4 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman