Afbeelding

18 jaar cel geëist tegen drie overvallers B&B In den Boogerd: ‘Henk is omgebracht om een paar rotcenten’

Algemeen

Boxtel - Drie Litouwers hoorden afgelopen week 18 jaar cel tegen zich eisen wegens de brute mishandeling en beroving in B&B In den Boogerd vorig jaar. Daarbij kwam de eigenaar Henk van den Oetelaar (dan 73) om het leven. “Kapotgeslagen, met vreselijke pijn en in doodsangst is hij als een afgedankt stuk vuil op de grond en vastgebonden aan een verwarming achter gelaten”, omschrijft de officier van justitie zijn verschrikkelijke laatste uren.

Een nichtje vond de zwaar toegetakelde Van den Oetelaar op 23 januari 2021 in zijn woning aan de Oude Boomgaard. Hij leeft dan al niet meer. Haar oom is met tie-wraps aan de verwarming vastgebonden, hij heeft vele breuken en over zijn hele lijf huidbeschadigingen en bloeduitstortingen. Verder blijkt het hele huis overhoop gehaald.

Het uitvoerige onderzoek dat volgt, leidde tot drie verdachten uit Litouwen. Ze stonden afgelopen vrijdag voor de rechter. De recherche onderzoekt meerdere scenario’s en gaat gelet op de omstandigheden uit van een financieel motief. Van den Oetelaar had vanwege zijn bedrijf met regelmaat aanzienlijke hoeveelheden contant geld in huis liggen.

Uitgebreid sporenonderzoek werpt al gauw zijn vruchten af. Op de tie-wrap waarmee het slachtoffer is vastgebonden wordt DNA gevonden van een Litouwer, wat vervolgens leidt tot het achterhalen van de twee andere Litouwse verdachten. Op basis van hun verhoren wordt het vermoeden bevestigd dat er sprake is van een woningoverval met dodelijke afloop.

‘Nietsontziend’
Na de aanhouding van de drie mannen blijft het onduidelijk wat de precieze rolverdeling is geweest bij de overval, maar zonneklaar is dat zij de drie overvallers waren. Volgens de officier van justitie zijn zij nietsontziend te werk zijn gegaan: “Voor de nabestaanden moet het idee hoe Henk aan zijn einde is gekomen, ondraaglijk zijn. Kapotgeslagen, met vreselijk pijn en in doodsangst is hij als een afgedankt stuk vuil op de grond en vastgebonden aan een verwarming achter gelaten, om een paar dagen later gevonden te worden door een nichtje van hem, die dat beeld vermoedelijk nooit meer van haar netvlies krijgt. En waarom? Om een paar rotcenten, die natuurlijk op geen enkele manier in verhouding staan tot wat hem is aangedaan.”

De officier van justitie maakt geen onderscheid in de strafmaat tussen de verdachten: “Ze zijn allemaal voor de volle honderd procent verantwoordelijk voor wat ze Henk en zijn familie hebben aangedaan. Gelet op de ernst van de feiten kan ik niet anders dan langdurige celstraffen eisen.” Tegen de mannen is een gevangenisstraf van 18 jaar geëist. De rechtbank doet op 29 juli aanstaande uitspraak.