Bastiaan Oomen met zijn intelligente maaimachine. (Foto: Natuurmonumenten)
Bastiaan Oomen met zijn intelligente maaimachine. (Foto: Natuurmonumenten) Foto: Natuurmonumenten

Unieke maaimachine aan het werk in natuurgebied de Kampina

Algemeen

Boxtel - In natuurgebied de Kampina zijn op de natuurgraslanden van Natuurmonumenten weer maaimachines aan de slag. Bastiaan Oomen, pachter bij Natuurmonumenten, doet dat met de unieke intelligente maaimachine die hij recent aanschafte.

Oomen is begaan met de natuur en wil graag voorkomen dat onopgemerkte reekalfjes gewond raken of omkomen als zij in aanraking komen met een maaimachine. Al sinds 2014 volgt hij daarom nauwgezet de ontwikkelingen op het gebied van intelligente maaimachines. Twee jaar geleden heeft hij tegen de importeur gezegd dat hij de eerste wilde zijn met zo’n machine.

Nu is het eindelijk zover en rijdt hij inderdaad als eerste in de Benelux trots door de velden op zijn vernuftige Deutz-Fahr. De maaimachine is voorzien van 52 infrarood- en warmtesensoren en rijdt op ultra lagedrukbanden.

26 sensoren
De slimme maaimachine heeft twee detectiebalken die onafhankelijk van elkaar reageren. Iedere detectiebalk is voorzien van 26 sensoren die reageren op warmte en contrast. Bastiaan Oomen: “Zodra de sensoren iets waarnemen, stopt het maaien onmiddellijk. Zo voorkom je ongelukken tijdens het maaien.” En niet alleen reekalfjes zijn daarmee geholpen, maar ook hazen, vogels en zelfs molshopen.

“Via een camera in de cabine kan ik zien waarom de machine stopt”, vertelt Oomen. “Ik heb liever dat de machine te vaak stopt dan te weinig.” De trekker rijdt op ultra lagedrukbanden. Hierdoor geeft het voertuig ook op een vochtige ondergrond zo min mogelijk bodemdruk en blijven vrijwel geen sporen achter.

Bovendien is de minimale maaihoogte zeven centimeter. Oomen: “Dat is beter voor de hergroei van gewassen. Zo blijven ook insecten en amfibieën zoals kikkers en salamanders gespaard.” Onder de machine zijn verhoogde glijsloffen geplaatst, zodat dieren die er onderdoor gaan minder snel geraakt worden.

Unieke machine
Bastiaan Oomen is de eerste die deze maaimachine in Nederland, en zelfs de Benelux, geleverd kon krijgen en dat blijft voorlopig ook zo. De machine is ontwikkeld in Oostenrijk en de leverancier helpt Oomen bij het zoeken naar de juiste instellingen, zodat de machine niet op ieder wissewasje reageert, maar ook weer niet te ongevoelig wordt.

Er is nog niet zoveel kennis en ervaring met deze machine, dus het is nog even puzzelen. Zo komt de leverancier binnenkort een omkeerbare vin installeren. “Onder de radiateur zuigt een groot vliegwiel koude lucht aan om zo de motor te koelen. Dat wiel draait altijd één kant op. Pluis en insecten worden aangezogen. De omkeerbare vin zorgt ervoor dat het vliegwiel ook om kan draaien en alles weer terug de vrije natuur inblaast.”

Voorbeeld voor Nederland
Het is geen goedkope machine, maar de drijfveer om te investeren was groot. “We maaiden al heel lang met wildredders op de trekker, gewoon conventioneel, op zicht en vooraf doorlopen. Als ik een reekalfje aan zou maaien, dan zou ik daar echt een hele dag ziek van zijn.”  Oomen vertrouwt erop dat deze machine een belangrijke bijdrage levert. “We willen het zo goed mogelijk doen en een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.”

De familie Oomen heeft al een jarenlange samenwerking met Natuurmonumenten. Deze biologische ondernemer beheert de natuurgraslanden op en rond natuurgebied de Kampina. Daarnaast worden ook zijn koeien ingezet voor het beheer van de graslanden en de heide.

Motorblok vol pluis en insecten.
Detectiebalk met 26 infrarood- en warmtesensoren.