Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Sander van Kasteren

‘Opvallende’ drugs-lokbus valt niemand op

Algemeen

Boxtel - Een bus met daarin latex handschoenen, een gasmasker en een weeïge anijslucht eromheen. Je zou zeggen dat die opvalt. In de maand mei stond de bus, met daarin nep-drugsafval, op verschillende plekken in Boxtel geparkeerd in de hoop dat alerte inwoners alarm zouden slaan. Het leverde exact nul meldingen op.

De plaatsing van de bus was op initiatief van het Bestuurlijk Interventieteam de Meijerij (BIM). Doel was om te testen hoe oplettend inwoners, ondernemers en andere mensen waren.

De witte bestelbus is, naast Boxtel, op verscheidene plekken in de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meijerijstad, Schijndel, Vught en Heusden geparkeerd door de politie. De bedoeling van de lokbus was om zoveel mogelijk meldingen te ontvangen. Die zijn belangrijk om illegale afvaldumping en ondermijning te bestrijden. Daarin is het BIM niet geslaagd. In de hele regio kwamen amper meldingen binnen. In de gemeente Boxtel zelfs niet één.

Onder de Facebookpost die de gemeente Boxtel over de bus plaatste zijn direct redenen te zien waarom er geen meldingen binnenkwamen. “In Brabant zijn we over het algemeen geen verraaiers”, luidt de eerste reactie. “Behalve dat ik dat hele wagentje nergens heb zien staan, heb ik ook niet de gewoonte dat ik in andermans auto ga snuffelen om te zien wat erin ligt”, schrijft een ander. “Sterker nog, als ik dat zou doen zou ik waarschijnlijk zelf als verdacht persoon gemeld worden.”

Tóch melding maken
Het BIM roept echter op verdachte zaken tóch te melden. Ruik je een anijsachtige geur, of zie je in een voertuig opvallende zaken als inbrekersgereedschap, gasmaskers of plastic vaten? Laat het dan anoniem weten via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Gedumpt drugsafval kost de gemeenschap jaarlijks veel geld. Zo is te lezen in de eerste bestuursrapportage dat een drugslozing op 27 september vorig jaar de gemeente ruim 75.000 euro kostte. “Omdat de eigenaren van de getroffen percelen het slachtoffer zijn van een misdrijf en dus buiten hun schuld ernstig zijn benadeeld, heeft het college besloten om de kosten voor de sanering op rekening van de gemeente te laten komen”, schrijft het gemeentebestuur. De gemeente probeert dit bedrag nog te verhalen op de daders. Of dit lukt is echter nog onzeker.