Begin februari werd het festival nog op feestelijke wijze aangekondigd.
Begin februari werd het festival nog op feestelijke wijze aangekondigd. Foto: Sander van Kasteren

Gemeente gaat subsidie Brass’nWoods terugvorderen

Algemeen

Boxtel - De subsidie van 45.000 euro die de gemeente verstrekt heeft aan Brass’nWoods moet geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald nu het festival niet doorgaat. Dat meldde wethouder cultuur Hans Heesen na vragen van BALANS.

Hoewel hij zegt nog in gesprek te zijn met de organisatie van het blazersfestival, liet de wethouder afgelopen week weten dat niet uitgegeven subsidiegelden terugbetaald moeten worden aan de gemeente.

Brass’nWoods had een driedaags blazersfestival moeten worden waar dagelijks zo’n 3.500 bezoekers op af kwamen. Wegens tegenvallende kaartverkoop trok de organisatie echter vroegtijdig de stekker uit het evenement.

De gemeente Boxtel steunde Brass’nWoods met 45.000 euro, uitgesmeerd over vier jaar. Ook de provincie (45.000) en het Rijk (20.000) deden een eenmalige bijdrage.

Het volledige subsidiebedrag van de gemeente werd al vóór de coronapandemie toegekend om de organisatie werkbudget te verschaffen. De wethouder wilde op dit moment nog niet ingaan op hoeveel van dit bedrag uitgegeven is. Dit omdat er slechts informele gesprekken met de organisatie zijn gevoerd. Hij hield het daarom bij een algemeen statement. “Wij gaan er vanuit dat de gelden terugkomen aangezien het festival niet doorgaat”, aldus Heesen.

In het algemeen geldt de regel dat als een subsidie niet of slechts gedeeltelijk is besteed, het bedrag naar beneden wordt bijgesteld. Het teveel betaalde bedrag wordt dan door het college teruggevorderd.