De motie die de drie fracties gezamenlijk indienden, met daarop een voorbeeld van bordjes voor achter de deuren.
De motie die de drie fracties gezamenlijk indienden, met daarop een voorbeeld van bordjes voor achter de deuren.

Deur dicht, winkel open. Boxtel stimuleert winkeliers energie te besparen

Algemeen

Boxtel - In navolging van bijvoorbeeld Antwerpen en Wageningen ziet een meerderheid van de gemeenteraad graag dat in Boxtel de toegangsdeuren gesloten blijven zelf wanneer winkels open zijn. Winkeliers zouden daartoe een duwtje in de rug mogen krijgen, vinden PvdA-GroenLinks, D66 en Combinatie95. Zij dienden dinsdag daarom gezamenlijk een motie in die daarom vroeg.

In de motie roepen de fracties van PvdA-GroenLinks, D66 en Combinatie95 op om zo snel mogelijk in overleg te treden met de winkeliersverenigingen om tot een gezamenlijke deur-dicht-actie te komen. Dat betekent dat de deur van winkels in principe gesloten blijft, ook al zijn de zaken open. “In de winter de deuren dicht om de warmte binnen het gebouw te houden en niet de aarde op te warmen. En in de zomer om de airco’s niet onnodig te laten draaien”, licht Mirjam Bemelmans (PvdA-GroenLinks) de motie toe.

“Op het moment dat zichtbaar is dat de winkel gewoon open is hoeven winkeliers niet te denken dat ze klanten verliezen”, aldus Bemelmans. Daartoe krijgen deelnemende winkeliers in Wageningen bijvoorbeeld speciale bordjes van de gemeente die zij achter het raam kunnen hangen.

Wethouder Désiré van Laarhoven is enthousiast. “Wij vinden de motie eigenlijk prima en willen hem ook omarmen. Met name omdat wij samen aan de lat staan.” Ze ziet tijdens het Duurzaamheidsweekend op 8 en 9 oktober een goede kans om de actie te lanceren.