Kersvers postcommandant Emiel van de Ven (r.) en vrijwilliger Bob Leermakers. (Foto: Sander van Kasteren)
Kersvers postcommandant Emiel van de Ven (r.) en vrijwilliger Bob Leermakers. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

‘Ga jij onverwachts de uitdaging aan?’ Brandweer start wervingscampagne voor vrijwilligers

Algemeen

Boxtel – De Boxtelse brandweer houdt op 18 juni van 10.00 tot 15.00 uur een wervingsdag. Kersverse postcommandant Emiel van de Ven probeert daarmee de vier vacatures die binnen zijn brandweerteam zijn ontstaan te vullen. Hij spreekt van uitdagend werk, waarvoor je uit het juiste hout gesneden moet zijn: “Je gaat letterlijk samen door het vuur!”

Straaljagerpiloot, astronaut of brandweerman. Vraag een klein kind wat hij later wil worden en de kans is groot dat hij één van die drie functies noemt. Die laatste – brandweerman – is echter geen volledige baan. Niet gek ook, aangezien een brand zich natuurlijk nooit laat voorspellen.

Vrijwillig meld je je aan maar vrijblijvend is het zeker niet. Oefenen, scholing en repressief optreden zijn kernwoorden waar de tijd en aandacht naar uit gaat voor de vrijwilliger. Brandweerpost Boxtel biedt plek aan een team van 24 vrijwilligers. Daarvan zijn momenteel vier plaatsen beschikbaar voor sollicitatie. En de verwachting is dat er meer plek vrijkomt, omdat enkele vrijwilligers alweer een jaartje ouder zijn.

Wervingsdag
Om de vacatures gevuld te krijgen houdt de brandweer een wervingsdag. “Geen open dag dus!”, verduidelijkt postcommandant Emiel van de Ven. Verwacht dus op 18 juni ook geen demonstraties en kinderactiviteiten, maar standjes met voorlichtingsmateriaal en praktische informatie over wat het inhoudt om bij de brandweer te gaan.

Gevarieerd werk
En dat is nogal wat, want het werk is gevarieerd. “Werkzaamheden van brand blussen en ongevallen, maar ook patiënten afhijsen. We weten nooit van tevoren waar we voor worden opgeroepen of wat de werkzaamheden zullen zijn en dat maakt het werk dus gevarieerd”, aldus Van de Ven.

En zo moet overal een vast patroon voor worden aangeleerd. Zodat ook onder druk alles vloeiend loopt. Dat kan alleen door vaak en intensief te oefenen. De brandweer in Boxtel doet dit iedere week op donderdagavond van 19.45 tot 22.15 uur.

En ook de opleiding, die iedere brandweerman of -vrouw moet volgen voordat hij of zij op pad gaat, is niet te onderschatten. “Zo duurt de basisopleiding ruim 1 of 2 jaar, afhankelijk van of je hem overdag of ’s avonds volgt. En qua tijd kost die ongeveer het dubbele van het aantal contacturen”, legt de postcommandant uit.

Uit het juiste hout gesneden
In Boxtel rukte de brandweer het afgelopen jaar ongeveer 175 keer uit. Dat is tussen de drie en vier keer per week. In een uitgebreid roostersysteem geven de vrijwilligers hun beschikbaarheid op. Sta je op ‘groen’, dan moeten je collega’s op je kunnen bouwen. “Je moet er ook echt dingen voor laten varen”, verduidelijkt de commandant. “Als je dienst hebt, dan moet je ook alcoholvrij blijven. Ook als je een feestje hebt.” Hij lacht. “De ‘colaploeg’ noemen we dat altijd.”

Daarnaast dienen vrijwilligers in Boxtel te wonen én te werken. “Want binnen 6 minuten moeten we de deur uit”, vertelt de postcommandant terwijl hij op één van de tankautospuiten in de garage wijst. Dat betekent dat je als je dienst hebt Boxtel dus ook niet uit kunt. En dat je als je beschikbaar bent alles moet laten vallen en naar de kazerne moet snellen.

En natuurlijk kom je als brandweervrijwilliger ook heftige situaties tegen: ongelukken, grote branden met slachtoffers of beknellingen. Je moet dus uit het juiste hout gesneden zijn om bij de brandweer te gaan.

Vriendschap en trots
Maar daar krijg je volgens Van de Ven ook een hoop voor terug. Uiteraard de waardering van mensen wiens huisraad of leven je hebt kunnen redden. Maar ook het ‘teamgevoel’. De commandant vergelijkt het met een sportvereniging: “Je werkt in teamverband en samen klaar je de klus.” Niet zelden leidt het werk als brandweervrijwilliger tot vriendschappen voor het leven. “Je gaat letterlijk voor elkaar door het vuur!”

Hij vervolgt: “Uiteraard staat er ook een financiële vergoeding tegenover, maar dit moet niet de drijfveer zijn. Met passie en trots ben je bereid de burger te helpen.”

Inschrijven
Als je op de wervingsdag of ander geschikt moment besluit je op te geven wacht een selectieprocedure. Daarbij wordt gekeken naar hoe de kandidaat zich tot de rest van de groep verhoudt en volgen gesprekken met de selectiecommissie. Daarop volgt een keuring, waarbij de fitheid van de kandidaat getest wordt.

Is die in orde, dan kan de kandidaat zich aansluiten bij het korps met een tijdelijke aanstelling. Die geeft toegang tot de oefenmomenten en de basiscursus. Gedurende dit proces maak je kennis met het brandweervak.

De wervingsdag is onderdeel van een regionale campagne van de brandweer om nieuwe vrijwilligers te werven. Deze luidt: ‘Ga jij onverwacht de uitdaging aan?’. En volgens Van de Ven is dan ook precies wat het werk als brandweervrijwilliger inhoudt: kameraadschap, uitdaging en spanning. Denk jij dat je die uitdagingen aan kan? Kom dan op 18 juni tussen 10.00 en 15.00 uur naar de kazerne aan de Brederodeweg 25 in Boxtel. Je vindt Brandweer Boxtel ook op Facebook (Brandweer Boxtel) of via www.brandweer.nl/kazerne/boxtel.