Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes Foto: Willemijn Wijdenes

Leerlingen De Beemden voeren Klimaatlied op

Algemeen

Boxtel - “Allemaal in actie en stoppen met zeuren!” Deze boodschap zongen vrijdag de leerlingen van basisschool De Beemden. Zij voerden het Klimaatlied op, waarvoor ze de afgelopen weken de tekst en danspasjes oefenden onder leiding van Inge van den Biggelaar van The Star Company. “Op deze manier willen we dat kinderen een beetje bewust worden van de klimaatproblemen”, blikt een enthousiaste Van den Biggelaar terug.

Bij The Star Company volgen kinderen van 5 tot 16 jaar groepslessen zang, dans, acteren en presentatie. Daarbij staan plezier en samenwerken centraal. Ieder jaar wordt ook een lied geschreven en uitgevoerd rond een maatschappelijk thema. Dat was gedurende de coronaperiode het klimaat.

Wegens de coronamaatregelen kon dit nummer echter nog niet op de planken gebracht worden voor het eveneens jaarlijkse benefietconcert voor een lokaal goed doel, of meerdere goede doelen. Daarbij zingen alle leerlingen van The Star Company overigens verschillende nummers.

De leerlingen van De Beemden namen met de uitvoering van het Klimaatlied alvast een voorschot op dit concert. De tekst en muziek is geschreven door Van den Biggelaar zelf, in samenwerking met gitarist Roel Jongenelen. De bedoeling van het lied is kinderen en hun ouders te bewegen na te denken over een duurzamere levensstijl. “Van mij moeten ze niets”, is Van den Biggelaar voorzichtig, “maar ik wil dat ze zich een beetje bewust worden.” Ze vervolgt: “Draai een ledlamp in, of bijvoorbeeld je handen wassen met koud water.” Ze wijst erop dat dit bovendien flink geld kan besparen.

De afgelopen weken oefenden de leerlingen de dans en tekst van het nummer. De bovenbouw (groep 4 tot en met 8) in de sporthal van Tabitta, de jongere groepen in de sporthal van de school zelf. Er waren twee dansjes: een wat lastigere met verschillende handbewegingen voor de bovenbouwers en een relatief simpele voor de jongste kinderen  ”Maar toen die kinderen groep drie zagen gingen ze zelf ook heel leuk meedoen met die handjes”, vertelt Van den Biggelaar enthousiast.

Het resultaat van al die weken oefenen, konden ouders, verzorgers, opa’s en oma’s vrijdag aanschouwen. Ook wethouder duurzaamheid Désiré van Laarhoven was toeschouwer. Zij zagen een grote groep enthousiaste leerlingen die fanatiek zongen en dansten. En misschien hier en daar wel wat ogen openden van ouders die nog twijfelen over de aanschaf van ledlampen of andere, eenvoudige klimaatmaatregelen.

De komende maanden oefenen ook de kinderen van The Star Company het Klimaatlied en verschillende andere nummers. In de loop van het jaar wordt de datum bekend waarop het benefietoptreden uitgevoerd zal worden. Met de opbrengst wordt ditmaal geld ingezameld voor de Voedselbank Boxtel en Stichting Leergeld.

Kijk op www.mooiboxtel.nl voor meer foto’s van het optreden van 10 juni.