Afbeelding

Onderzoek omzeilen knelpunten elektriciteitsnetwerk uitgebreid

Algemeen

Boxtel - Het onderzoek naar het omzeilen van knelpunten op het elektriciteitsnetwerk in Boxtel wordt uitgebreid. Dat heeft Combinatie95 dinsdag met een motie voor elkaar gekregen. Onderzocht wordt in hoeverre (delen van) Boxtel tijdens piekbelastingen kunnen worden uitgesloten van teruglevering van energie met een zogeheten ‘realtime-interface’.

Combinatie95-fractielid Stefan de Nijs kwam met de motie naar aanleiding van het eerder aangekondigde onderzoek van de gemeente Boxtel. Dat is erop gericht oplossingen te vinden om het overvolle elektriciteitsnet te ontlasten. Gebeurt dit niet, dan kunnen bedrijven of duurzame energieparken niet meer op het hoogspanningsnet aangesloten worden.

En dat is zonde, vindt De Nijs: “Het stroomnet zit niet echt vol, maar enkel op pieken. Gemiddeld zit de capaciteit nog niet op dertig procent.” Die pieken zijn bijvoorbeeld in de vroege avond, wanneer forensen hun elektrische auto opladen, de tv aan gaat en de magnetron een maaltijd opwarmt. Voor teruglevering op het net zijn die pieken met name als de zon fel schijnt.

Het idee van een ‘realtime-interface’ is om het netwerk live te monitoren zodat snelle pieken gedetecteerd worden. Daarop kan de teruglevering op het net tijdelijk op lokaal niveau teruggeschakeld worden. Zo wordt overbelasting voorkomen. Op momenten dat er geen piek optreedt, kan het netwerk wel volledig benut worden. En daarmee wordt voorkomen dat nieuwe bedrijven of energieparken een aansluiting geweigerd moet worden.

Ook wil Combinatie95 graag het onderzoek naar batterij-opslag bij zonnevelden uitbreiden van enkel de nog aan te leggen zonneparken en bedrijfsdaken naar heel Boxtel, ook om enorme pieken als de zon ineens doorbreekt te voorkomen.

Wethouder Désiré van Laarhoven kan het voorstel steunen. “Ik denk echt dat we alles uit de kast moeten halen om onze energieambities te behalen”, ziet ze. “Ik heb het nagevraagd bij Firan (dat het onderzoek zal uitvoeren, red.). Dat is goed te combineren”, aldus Van Laarhoven. “Dat kan bovendien binnen hetzelfde budget.”

Van dat laatste is coalitiepartner BALANS onvoldoende overtuigd. Toch wordt de motie gesteund vanwege de urgentie van de kwestie. Uiteindelijk schaarde de voltallige raad zich achter het verzoek van Combinatie95.