Afbeelding
Foto: Ruud van Casteren

D66: ‘college geeft onjuiste informatie over onderzoek vrachtwagenverbod Kalksheuvel en Kapelweg’

Algemeen

Boxtel - Het college heeft onjuiste informatie verstrekt in de beantwoording van vragen van D66 over een mogelijk vrachtwagenverbod op Kalksheuvel en de Kapelweg, vinden de democraten. De fractie vroeg in een motie immers om een breder onderzoek dan al gedaan was, met aandacht voor onder meer geluidsoverlast en trillingen. Dat onderzoek is er - in hun ogen - nooit gekomen.

Aanleiding voor de boze brief van D66 is een slepende kwestie: het onderzoeken van een vrachtwagenverbod op de Kapelweg en Kalksheuvel. “Al sinds 2013 maakt D66 zich hard voor een onderzoek en tot op heden is daar geen uitvoering aan gegeven”, schrijft de fractie. De brief volgt op een uitspraak van de vorige wethouder dat in navolging van een motie van D66 aanvullend onderzoek zou komen naar de kwestie.

Vooropgesteld, een wethouder heeft het recht om een motie van de gemeenteraad naast zich neer te leggen. Daarop wijst D66 de huidige wethouder Van Nistelrooij ook. “Echter, wel als hier correcte argumentatie aan ten grondslag ligt. Dat is hier niet het geval”, schrijft fractieleider Mariëlle Wijffelaars.

De gemeente liet vorige week weten onderzoek te hebben gedaan naar aanleiding van de motie van D66. Dat is volgens de fractie echter niet het geval. Eind 2020 gaf de wethouder aan dat er onderzoek zo’n onderzoek zou komen. “Let wel, een en ander heeft zich dus afgespeeld na het zogenaamde nieuwe onderzoek in oktober 2019 waar u naar verwijst in de beantwoording”, merkt D66 op.

Bovendien herinnert de fractie zich een gesprek met de nieuwe wethouder. Die gaf daarin volgens D66 aan dat het onderzoek nog niet gestart was, maar wel hoge prioriteit had. “Al deze beloften en toezeggingen kunnen wij niet rijmen met uw beantwoording“, schrijven de democraten. En over het onderzoek uit 2019, dat de gemeente noemt: “Wij hebben geen idee waar dit ineens vandaan komt maar begrijpen uit uw beantwoording dat dit meer een scenario-onderzoek is geweest dan een deugdelijk onderzoek zoals beschreven in onze motie.”

Vanwege de huidige beantwoording is volgens de democraten meer onduidelijkheid ontstaan dan dat er vragen beantwoord zijn. Daarom vraagt de fractie het college de vragen opnieuw te beantwoorden, maar nu duidelijker.

Afbeelding
Algemeen 16 uur geleden Luchtige vragen en lastige opdrachten wisselen elkaar af bij Bokselse Kwis
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:41 Ouderen in Regie verontrust over stopzetting Samen Ouder Worden in Boxtel
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:19 Een vlindertuin bij de Croon en een oase op de Markt? D66 presenteert Groene Kansen Kaart
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 08:16 ‘Uit zijn jas gegroeide’ Jumbo sluit de deuren voor verbouwing
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 19:41 Boxtel presenteert sluitende begroting; ‘Maar we zijn er nog niet’
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 12:41 Politieke vragen over opvang asielzoekers