Tim Hurkmans toont de innovatieve broodtrommel die hij mee ontwikkelde. (Foto: Coolit)
Tim Hurkmans toont de innovatieve broodtrommel die hij mee ontwikkelde. (Foto: Coolit) Foto: Coolit

Een altijd verse lunch met Tim Hurkmans’ Coolit

Algemeen

Boxtel - Een altijd verse lunch uit een broodtrommel, met boterhammen die niet plakkerig worden. Boxtelaar Tim Hurkmans denkt er samen met een team van drie andere studenten Ondernemerschap en Retail management aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven iets op gevonden te hebben. Coolit, heet de altijd verse lunchbox.

Voor hun studie werd de groep studenten gevraagd een innovatief idee uit te werken tot een concreet product dat ze ook moeten proberen te verkopen. Dat is uiteraard niet zo eenvoudig, maar zoals dat wel vaker gaat, bracht een heel praktische, dagelijkse situatie inspiratie. Tim: “Het idee voor een lunchbox ontstond doordat we merken dat lunch toch nog vaak weggegooid wordt. Scholieren en studenten zoals wijzelf hebben een continue rooster en lunchen daarom vaak op school. Maar als die lunch al de hele dag in onze tas zit, is die op een warme dag niet altijd even lekker meer.”

Dus gingen de studenten op jacht naar een manier om hun lunch vers te houden. Daarbij viel de keuze op een relatief goedkope oplossing, want uiteraard moet het eindresultaat wel betaalbaar blijven: een koelelement. Het idee om je lunch op deze manier te koelen is uiteraard niet nieuw. Maar het koelen van je brood leidt tot condensvorming, waardoor je lunch klef wordt.

En zo kreeg Coolit langzaam vorm. De lunchbox bestaat uit drie onderdelen: een broodtrommel, een koelelement en een zakje waar het element in gaat. En dat zakje is de sleutel tot succes gebleken. Er werd namelijk geëxperimenteerd met verschillende ‘verpakkingen’ van het koelelement, legt Rick Versluys uit. Hij treedt op als projectleider. “We hebben getest wat wel condens vasthoudt en wat niet”, vertelt hij. En daar kwam nog een uitdaging bij: “de stof moet wel schoon te houden zijn, want je legt je brood er in principe bovenop.” Parachutedoek bleek de oplossing te zijn. “Dat is waterafstotend”, verduidelijken de studenten.

Ook de zoektocht naar een geschikte broodtrommel bleek niet eenvoudig. Zo moest de trommel betaalbaar, duurzaam en ook groot genoeg voor het element zijn. Inmiddels is ook daarvoor een goede en betaalbare oplossing gevonden en wordt de broodtrommel, inclusief zakje en koelelement voor 19,95 euro verkocht.

Het viertal heeft op het moment van schrijven meer dan veertig ‘koeltrommels’ verkocht, maar kan nog wel een extra zetje in de rug gebruiken. Dit omdat ze via Stichting Jong Ondernemen aandelen hebben uitgegeven. Die kostten 20 euro en de hoop is om investeerders natuurlijk hun inleg terug te kunnen geven. Of zelfs iets meer. De studenten zijn hoopvol dat dit gaat lukken voor de einddatum (30 juni). “We mikken op een bescheiden winst van tussen de 5 en 10 procent”, aldus Versluys.

De lunchbox is exclusief verkrijgbaar via www.coolitstore.nl. Coolit biedt de gratis optie om de lunchbox te personaliseren met emblemen, dit maakt de lunchbox ook voor kinderen leuk om mee naar school te nemen.