De Dorpsstraat ging dit voorjaar op de schop. Voor fietsers zijn echter ook aanpassingen nodig.
De Dorpsstraat ging dit voorjaar op de schop. Voor fietsers zijn echter ook aanpassingen nodig. Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Dorpsstraat Esch wacht al maanden op ‘snelle’ oplossing fietsveiligheid

Algemeen

Esch - Dat er in de Dorpsstraat in Esch onveilige situaties voor fietsers zijn, is bepaald geen staatsgeheim. Maar dat een plan om de voor fietsers onveilige wegversmallingen veiliger te maken al sinds maart klaarligt schiet de fractie van Combinatie95 in het verkeerde keelgat. “We vragen ons daarom af waarom er nog steeds niet is begonnen met de uitvoering van de voorgestelde aanpassingen van en bij de wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch.”

De situatie in de Dorpsstraat is veel Esschenaren een doorn in het oog. Bij de wegversmallingen die fietsers moeten passeren komen zij rechts van de paaltjes in een soort goot tussen de verhoging van de wegversmalling en het opstaand randje van de stoep. Een enquête onder de bewoners leidde tot een plan dat medio maart ten uitvoer zou worden gebracht. De opkomst was hoog. En de uitkomst was duidelijk. De Dorpsstraat zou snel, maar in ieder geval in maart van dit jaar, veiliger gemaakt worden. Maar liefst 90 procent van de invullers was het daar mee eens.

Maar anno juni is er in de straat nog niets gebeurd. En daarover windt fractielid Peter den Ouden (Combinatie95) zich op: “Spoed bij de uitvoer van de aanpassingen is volgens ons vereist om ongelukken te voorkomen!”

Den Ouden vraagt het college daarom nu waarom er nog niets gebeurd is. Wellicht is het gemeentebestuur volgens zijn fractie bezig met een beter plan dat nóg breder gedragen wordt, wordt in de brief licht cynisch opgemerkt. Want het vorige gemeentebestuur erkende in 2021 al dat er geen oplossing denkbaar is die voor alle weggebruikers optimaal is.

Combinatie95 ziet er echter het meeste in om de leefbaarheid voor inwoners als belangrijkste maatstaf te hanteren. En dan is uiteraard een door zo’n negen op de tien straatbewoners gedragen oplossing een prima keuze. Bij gebrek aan een beter plan ziet de fractie dat dan ook graag op de korte termijn opgepakt worden. En daartoe spoort de fractie het college van B & W dan ook aan.