
Arwen Hooijmans uit Boxtel helpt mee bij de Nationale Herdenking op de Dam
Boxtel - De Boxtelse scout Arwen Hooijmans is een van de 88 scouts en zeekadetten die op 4 mei meehelpen aan de Nationale Herdenking op de Dam. Zij helpen met het aanreiken van de herdenkingskransen, het begeleiden van genodigden, het hijsen van de vlaggen rond het monument, het in bewaring nemen van bloemstukken en het aanreiken van bloemen aan het publiek voor het defilé.
Arwen zal de genodigden, onder wie ook veteranen zijn begeleiden naar de plechtigheid in De Nieuwe Kerk. Die gaat vooraf aan de twee minuten stilte. “Onder deze genodigden zijn mensen die slecht ter been zijn. Ik zorg ervoor dat deze mensen plaats kunnen nemen in een rolstoel en ik rijd een genodigde vanuit De Nieuwe Kerk naar het Monument.”
De 13-jarige Boxtelse is trots om mee te werken: “Het is maar één keer per jaar en ik vind het een eer de veteranen, waarvan je weet wat ze hebben moeten doorstaan en voor wie het mogelijk de laatste keer is dat ze erbij zijn, te mogen begeleiden. Ik vind het bijdragen aan de Nationale Herdenking daarnaast belangrijk omdat mensen tijdens de twee minuten stilte kunnen blijven stilstaan bij wat die mensen hebben doorgemaakt.”
Om de scouts en zeekadetten op de taken voor te bereiden was er in maart een voorbereidingsweekend en in april een informatiedag. Tijdens het voorbereidingsweekend bezochten zij het Oorlogsmuseum in Overloon en de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Op zaterdagavond was er een toneelstuk over een gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis nam. Ook is er een vluchteling uit Armenië langs geweest om te vertellen wat het betekent om te vluchten. Een transgender persoon kwam vertellen over vooroordelen en discriminatie.
Tijdens de informatiedag in het Provinciehuis van Noord-Brabant zijn onder andere de taken geoefend en was er een toespraak van Job Cohen. Door de voorbereiding weten scouts en zeekadetten hoe belangrijk het is om te herdenken en beseffen ze dat het bijzonder is om een taak te hebben bij de Nationale Herdenking.
Ieder jaar zijn op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 74 scouts en 14 zeekadetten in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar actief bij de Nationale Herdenking op de Dam. Bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn sinds 2018 bevers (5 tot 7 jaar) en welpen (7 tot 10 jaar) van Scoutingregio Den Haag betrokken bij deze herdenking.
Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Nationale Herdenking. Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de Duitsers. Veel Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Ook de zeevaart heeft een bijzondere rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zeekadetkorps in Nederland is pas na de Tweede Wereldoorlog opgericht, maar het korps voelt verwantschap met de scheepvaarders van toen.