
Politieke vragen over oplopende kosten MijnGemeenteDichtbij
Boxtel - In de Boxtelse politiek leven zorgen door de oplopende kosten van MijnGemeenteDichtbij (MGD). De ambtelijke fusieorganisatie van Boxtel en Sint-Michielsgestel heeft over 2021 ruim één miljoen euro moeten interen op de reserves, blijkt uit het onlangs openbaar gemaakte jaarverslag.
Coalitiepartij BALANS reageert geschokt op de begroting van MijnGemeenteDichtbij (MGD). Hoewel de jaarrekening van 2021 een beperkt overschot laat zien van 358.000 euro, moest daarvoor een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro aan de reserves onttrokken worden.
Personeelstekort en ICT
De gemeente grijpt naar de reserves wegens het nijpende personeelstekort, zo blijkt uit het jaarverslag. De fusieorganisatie heeft te maken met een hoge doorstroom van personeel en had in 2021 bovendien last van de gevolgen van de coronacrisis met meer vergunningaanvragen en personeel dat langer uitviel bij ziekte. Dit zijn overigens problemen die in verschillende gemeenten spelen.
MGD valt als oplossing terug op de inhuur van externe medewerkers via Yacht Inhouse Services (YIS). Al vorig jaar maakten beide gemeenten daarom een ‘spaarpotje’ om deze “personele knelpunten” op te lossen. Daarin zat 1,9 miljoen euro. Hiervan is uiteindelijk 1,2 miljoen gebruikt.
Ook ICT is een grote kostenpost. Het blijkt lastig systemen aan elkaar te knopen en ook nieuwe regelgeving en de huidige omstandigheden maken dat MGD extra kosten maakt. Zo moet de fusieorganisatie alleen al 1,5 miljoen euro beschikbaar hebben voor de eventuele gevolgen van een cyberaanval.
BALANS wil meer inspraak
De oplopende kosten zijn een zorgelijke ontwikkeling, meent BALANS. De fractie stelde er daarom vragen over bij het Boxtelse gemeentebestuur. BALANS wil dat de politiek meer grip krijgt op MGD. Dat is een gemeenschappelijke regeling, en daarmee beslist het gemeentebestuur grotendeels eigenhandig over het financiële reilen en zeilen daarvan.
De fractie vindt het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld financiële beslissingen en wil dat meer verantwoording wordt afgelegd richting de raad - en daarmee de burgers. Ook reageert de fractie verbaasd op de tijdelijke aanstelling van Jeroen van Delden. Hij werd tweemaal tijdelijk aangesteld voor in totaal een kleine negen maanden om de directie te ondersteunen. MGD betaalde daar 122.813 euro voor.
Politieke onvrede
BALANS is niet de enige fractie die grote vraagtekens plaatst bij het functioneren van het (zonder Van Delden) tweekoppige bestuur van de fusieorganisatie. Ook daar is een fors verloop van personeel. Zo stapten beide gemeentesecretarissen in het afgelopen jaar op. Zij vormen ook het bestuur van MGD, waardoor een volledig nieuw bestuur gevormd moest worden.
In februari vroeg een ruime raadsmeerderheid of, met de bestuurswissel in het achterhoofd, MGD niet beter verder kon met één directeur. Daarvoor was het echter te laat volgens burgemeester Van Meygaarden: het paste niet binnen de ambtelijke visie en bovendien waren de vacatures al uitgezet.
Als laatste vraagt BALANS in de brief aan het college van B & W om een update over het project ‘dienstverlening op peil’. Dit is de doorontwikkeling van MGD, naar aanleiding van een rapport van bureau Berenschot. De meerkosten bedroegen daarvoor al 165.400 euro en de fractie wil zien waar die aan zijn uitgegeven. Overigens wordt dit bedrag gedekt uit de extra begrote opbrengsten van de fusieorganisatie.