
Afbeelding ter illustratie.
(Foto: Marie Fick)Horeca weer open; druk met reserveringen, maar de klant moet wel nog even ‘opstarten’
Boxtel - Na een sluiting van ruim een maand mocht de horeca woensdag de deuren weer openen. Daarvan maakten veel zaken in het Boxtelse centrum dan ook dankbaar gebruik. Opvallend is dat het lang niet overal direct vol zat. De klassiek niet geweldige januarimaand en de redelijk plotselinge heropening kunnen dat verklaren. En de reserveringen stroomden wel al binnen.
Bedrijfsleider Corné Kuijpers, van De Rechter aan de Boxtelse Croon, heeft wel een verklaring voor de rustige heropening: de snelheid. Op 25 januari werd eigenlijk pas duidelijk dat alle zaken een dag later weer tot 22.00 uur mochten draaien. “Wat betreft de lunch valt het me niet tegen hoor, maar ik had het eerlijk gezegd wel drukker verwacht”, concludeert hij. Om dat vervolgens in perspectief te plaatsen: “Januari is meestal een niet een al te beste maand.”, vertelt hij.
Met reserveringen loopt het bij De Rechter dan weer wel hard. “Mensen moeten denk ik ook nog even opstarten”, doelt hij erop dat veel mensen eerst even de persconferentie hebben afgewacht en daarop plannen zijn gaan maken voor het weekend.
De maximale openingstijd tot 22.00 uur raakt De Rechter niet zo, hoewel het wel wat meer aanpoten wordt om iedereen tijdig van het dessert te voorzien. “Wij serveren vijf gangen. En de gemiddelde gast komt zo rond 18.30 of 19.00 uur.” Hij bedoelt maar: eer je een drankje hebt, start je rond 19.30 uur pas ongeveer met eten. “Met ongeveer een half uur per gang is het dan zo 22.00 uur.”
Gelukkig heeft De Rechter niet te maken gehad met weglopend of ontslagen personeel omdat Kuijpers en collega’s de afgelopen maand gedetacheerd waren als orderpickers.
Wine & More
Ook Winebar Wine & More in het centrum van Boxtel is blij weer open te mogen. Eerder organiseerde de bar al een ‘borrel to go’ samen met enkele andere horecaondernemers, om toch wat omzet en reuring te creëren, maar die werd zó goed bezocht dat hij ook weer beëindigd moest worden in verband met de toen geldende coronamaatregelen. Ook deed de wijnbar 15 januari mee met de landelijke actie van de horeca, door bij wijze van demonstratie de deuren één dag te openen.
Woensdag konden de deuren wel weer volledig open. En eigenaresse Maayke van de Laar onderschrijft dat de kiet niet direct vol zat. Ze heeft daar echter een andere verklaring voor. “Woensdagmiddag ga je natuurlijk ook niet meteen aan de wijn”, lacht ze.
En hoewel de dag nog rustig begon, zat het ‘s avonds goed vol. Op anderhalve meter, maar dan nog. “Het is druk, veel, leuk”, vat ze de woensdag kernachtig samen. Veel tijd heeft ze niet, want de reserveringen stromen momenteel binnen. “Het ziet er hier goed uit!” Hoewel de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur een beperking is, ziet Van de Laar dat niet per se zo. “De mensen komen gewoon eerder”, lacht ze. Last van weggelopen personeel heeft ze evenmin: “Wij hebben al ons personeel kunnen behouden.”
‘t Hart van Boxtel
Ondanks dat de zaak weer open mócht was ‘t Hart van Boxtel woensdag nog niet open. Dat komt omdat kersverse eigenaresse Iris Koesen wegens de lockdown koos te starten met een grote verbouwing. En die was nog niet geheel afgerond toen premier Rutte dinsdag aankondigde dat 26 januari de horeca weer open mocht.
“We hebben gelijk alles aangepakt”, vertelt ze opgewekt. “In eerste instantie wilden we dat nog niet zo groots doen en zijn we begonnen met de toiletten.” Maar na de tweede persconferentie waarin de lockdown tot 14 januari verlengd werd, werd dat plan bijgesteld. Koesen baalde daar flink van, omdat ze nog geen oude jaarcijfers kan overleggen voor financiële compensatie: “Je valt buiten alle hulp om. Dus in dat opzicht was het geen leuk begin.”
Maar al snel herpakte ze zich. “Dan kunnen we flink gas geven!”, vat Koesen haar gedachten van toen samen. Wat dat betreft pakte de verlenging van de maatregelen tot 26 januari toch goed uit voor de ondernemer. “Ik moet bekennen dat de nieuwe vloer toen nog niet af was hoor!”, vertelt ze. Nu is die dat wel, evenals een opknapbeurt aan de zaal boven en het balkon op de eerste verdieping. Die worden wellicht in een later stadium nog bij het café betrokken. “Hoe gaaf zou dat zijn: op het balkon uitkijken over de Markt”, lacht Koesen.
Met noeste arbeid hoopt ze haar café vrijdagochtend om 10.00 uur te kunnen heropenen. Geheel vernieuwd.