
Boxtel volgt adviezen Rekenkamer niet altijd op door te hogen eisen aan ambtenarij
Boxtel - Onrealistische doelen en een rammelende ambtelijke (fusie)organisatie zijn de belangrijkste redenen waarom Boxtel adviezen van de Rekenkamercommissie niet altijd opvolgt. Dat stelde de commissie dinsdag in een toelichting op het meest recente rapport: een onderzoek naar de opvolging van adviezen van diezelfde commissie. “Het komt heel vaak voor op heel veel onderwerpen”, aldus Rekenkamervoorzitter Jan van den Heuvel. “En daarmee is het dus echt een patroon in het functioneren van Boxtel en MijnGemeenteDichtbij.”
In het rapport concludeert de Rekenkamercommissie dat Boxtel lang niet altijd de adviezen van de commissie opvolgt. Dit was met name bij de aanbevelingen over de privatisering van gemeentelijke accommodaties en de centrumontwikkeling het geval.
Toegegeven: het opvolgen van de adviezen gaat vaker goed dan fout. Maar aangezien de rapporten van de Rekenkamer vrijwel zonder uitzondering unaniem worden aangenomen, hebben college en ambtelijk apparaat ook de plicht ze op te volgen. Lukt dat niet, dan moet dat teruggekoppeld worden aan de gemeenteraad.
Dat gebeurt te weinig. Wat daarbij niet helpt, met name bij de grotere projecten, is het ontbreken van eindverantwoordelijkheid. Dat gebeurt niet expres, maar met de grote wisselingen in personeel en het vaak aanwijzen van meerdere verantwoordelijken voor één project, pakt soms niemand de adviezen van de Rekenkamer op. “Dus het liefst geen drie eigenaren, maar één”, sprak Rekenkamerlid Marga Vermeer de politiek dan ook toe.
Te hoge eisen
Verder worden te hoge eisen aan het ambtelijk apparaat gesteld. Dat gebeurt eveneens onbedoeld, lichtte Vermeer toe. Volgens haar stelt de gemeenteraad, maar ook het gemeentebestuur zichzelf te weinig de vraag: ‘Is het reëel wat de Rekenkamer als aanbeveling doet?’ En daardoor wordt de ambtelijke organisatie met regelmaat overvraagd.
Dat wordt versterkt door een haperende ambtelijke organisatie. Sinds de fusie met Sint-Michielsgestel tot MijnGemeenteDichtbij ziet de Rekenkamer dat de druk op personeel toeneemt. “Dat probleem speelt in meerdere kleine en middelgrote gemeenten”, weet Rekenkamervoorzitter Jan van den Heuvel, “Maar in Boxtel is dat wel heel sterk.” Dat vindt ook Vermeer: “Het probleem met de organisatiekracht vind ik wel erger geworden in de loop der jaren, zwaarder, of problematischer. En dat heeft MGD niet per se goed gedaan.”
“We hebben geconstateerd dat dat bij het onderzoek naar centrumontwikkeling wel wat gebeurd is, maar ook heel versnipperd. En dat de essentie van die aanbevelingen niet goed opgepakt is”, sprak Van den Heuvel de aanwezigen dinsdag toe. “En bij de privatisering van accommodaties was dat nog sterker het geval. Het was een beetje schokkend hoe dat verdwenen is door wisselingen in personele zin, niet geborgd in de organisatie et cetera”
Door de fusie worden veel zaken dubbel gedaan. Een voorbeeld daarvan is dat Gestel óók een Rekenkamer heeft die eigen adviezen aan de ambtelijke organisatie geeft, die eveneens niet altijd opgevolgd worden wegens eerdergenoemde problemen. Vermeer: “Wij zijn bezig met een onderzoek naar armoede en dan zie je dat datzelfde circus dat in Boxtel moet draaien ook in Gestel. Je bent het twee keer aan het doen. Dat is gewoon ontzettend zwaar.”
Betere rolverdeling
De Rekenkamer steekt wat dat betreft de hand in eigen boezem en kondige dinsdag een intensievere samenwerking met de collega’s in Gestel aan. En door als raad meer op de hoofdlijnen van beleid te gaan controleren kunnen zo meer ‘dubbelingen’ voorkomen worden.
Vermeer is al twaalf jaar lid van de Rekenkamercommissie en zag de bestuurscultuur met eigen ogen langzaam veranderen: “Vroeger zei het college wel eens: ‘aanbeveling twee, dat gaan we zo niet doen’. Dan ging het in de raad dáárover.” Die tijden zijn nu voorbij: in de raad gaat het vaker over details. En juist dat maakt dat enorm veel gemonitord wordt, maar ook dat het moeilijk is beleidsstukken te schrijven die voor beide gemeenten als basis kunnen dienen. “Daar is nog wel een slag te maken”, aldus Van den Heuvel.
De bij de In Gesprek avond aanwezige raadsleden pakten de handschoen meteen op en gaven aan met de raadswerkgroep en griffie afspraken te maken om de rol van de raad te heroverwegen. Ook burgemeester Van Meygaarden liet dinsdag weten daarmee al aan de slag te zijn: vanaf nu vallen Rekenkameronderzoeken onder de verantwoordelijkheid van de betrokken wethouders in plaats van onder de burgemeester.
Met de adviezen in het achterhoofd wordt ook bekeken hoe grote dossiers als de Kerntakendiscussie en de efficiencyslag ‘MijnGemeenteDichtbij Next Level’ uitgevoerd kunnen worden. Ook gaat het college bekijken of de grotendeels niet opgevolgde adviezen voor de privatisering van accommodaties en centrumontwikkeling alsnog opgevolgd kunnen worden.