
SONY DSC
(Foto: Peter Kriele)Bomenbrigade kritisch over nieuw Bomenbeleidsplan
Boxtel - Na jaren van uitstel ligt er eindelijk een nieuw bomenbeleidsplan op tafel. Het beleidsplan maakt de kap van niet beschermde bomen, bijvoorbeeld in de voor- of achtertuin, eenvoudiger en beschermt beeldbepalende bomen juist beter. Dat is althans de belofte van wethouder Fred van Nistelrooij. Op 22 maart wordt het plan aan de gemeenteraad aangeboden.
De achterliggende gedachte van het nieuwe beleidsstuk is deregulering. In de geest van de aankomende Omgevingswet is het doel veelvoorkomende vergunningen meer te standaardiseren. Dat maakt dat er veel minder ambtelijke capaciteit nodig is om de kap van individuele bomen mogelijk te maken.
Tegelijkertijd is de kap van bomen een gevoelig onderwerp, zo bleek de afgelopen jaren met de kap van verschillende beeldbepalende kastanjes. Mede naar aanleiding van die kap zag de Bomenbrigade Boxtel het levenslicht. De brigade heeft als doel om de in hun ogen onnodige kap van bomen tegen te gaan.
Groene Kaart
Basis voor het nieuwe bomenbeleid is een zogeheten ‘Groene Kaart’, met daarop beschermde bomen. Bomen komen in aanmerking als ze beeldbepalend, ecologisch belangrijk zijn, veilig en zonder overlast voor de omgeving kunnen blijven staan voor een langere periode of bijvoorbeeld een gedenkboom zijn.
Andere factoren die worden meegewogen zijn bijvoorbeeld de vraag of de boom geplant is uit herplantingsplicht en of de boom een monumentale status heeft. Dit laatste geldt voor bomen van meer dan 80 jaar oud, die minimaal nog een geschatte resterende levensduur van 10 jaar hebben.
Bomen die niet op de Groene Kaart staan kunnen in het vervolg eenvoudiger gekapt worden. Nu moet er voor iedere te kappen boom (met een stamdiameter van meer dan 10cm) een vergunning aangevraagd worden. Zeker voor de kap van individuele bomen, die bijvoorbeeld in of aan de rand van de achtertuin groeien en in de weg staan, moet gemeente veel werk verzetten. Al die bomen moeten immers apart beoordeeld worden. Een flink karwei als je je bedenkt dat de gemeente ruim 35.000 bomen in beheer heeft, nog buiten bomen die in het bos staan.
Met het nieuwe beleid worden algemene regels opgesteld voor wanneer een boom wel of niet gekapt mag worden zonder vergunning. Dat maakt dat die procedure veel sneller doorlopen wordt. Het nieuwe bomenbeleid is in samenspraak met de Bomenbrigade geschreven.
Bomenbrigade verrast
De Bomenbrigade reageerde deze week echter verrast en teleurgesteld op het nieuwe beleidsdocument. De werkgroep heeft grote vraagtekens bij de kap van bomen op particulier terrein, zo laat woordvoerder Jan Juffermans deze krant weten. De Bomenbrigade is blij met de bescherming van beeldbepalende bomen, “maar de rest van de bomen wordt hiermee in feite ‘vogelvrij’ verklaard.” Zo is te lezen in een zienswijze op het beleid.
Volgens de brigade is het heel goed mogelijk met aanpassingen in de voorwaarden en procedure voor een kapvergunning die overeind te houden zonder al te veel rompslomp. De Bomenbrigade baseert zich daarbij op informatie van de Bomenstichting.
Naast de kritiek op de versoepeling van de kapvergunning mist de Bomenbrigade ook een hoofdstuk over de rol die bomen spelen bij het voorkomen van klimaatontwrichting. Ook zit er wrevel bij de manier van communiceren, waarbij de Bomenbrigade nooit terugkoppeling heeft gekregen op de geleverde input op het concept beleidsstuk. “We hadden vervolgens wel een overleg verwacht over onze voorstellen, maar dat is niet gebeurd”, schrijft de werkgroep. “Dit temeer omdat bleek dat we als enige hadden gereageerd op het concept. Ook hebben we zelfs geen lijstje of verslag ontvangen met een reactie op onze voorstellen. Dus we weten nog niet welke punten nu zijn overgenomen of niet, en waarom.”
Roerige aanloop
Het beleidsstuk kent sowieso al een roerige aanloop. Al in 2018 had er een eenduidig bomenbeleid moeten liggen voor de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Daar werd begin 2020 echter een streep door gezet omdat het groen in beide gemeenten te veel zou verschillen een integraal beleidsstuk voor beide gemeenten te schrijven. En daarna werd het stil, voor een belangrijk deel te wijten aan de coronacrisis.
Het college heeft afgelopen week ingestemd met het Bomenbeleidsplan. Op 22 maart 2022 stemt de gemeenteraad erover. In de komende maanden zal aan inwoners en belangenorganisaties gevraagd worden om waardevolle bomen aan te dragen. Ook de gemeente is zelf bezig bomen in kaart te brengen. Dat hoeft overigens niet voor iedere boom opnieuw, want dat in kaart brengen van bomen is een doorlopend proces. Het nieuwe bomenbeleid gaat in werking als de ‘Groene Kaart’ is vastgesteld.