
Bitcoin - is dit het moment om te kopen?
Is eindelijk het moment aangebroken om Bitcoin te kopen?
Crypto, en in het bijzonder Bitcoin, heeft een reputatie van volatiliteit; dat wil zeggen dat de koers van de munt zeer beweeglijk is. Wil je als investeerder niet zo graag een risico nemen, dan gaat dit je waarschijnlijk tegen houden. Maar misschien begint hier eindelijk verandering in te komen. Steeds vaker lezen we indrukwekkende succesverhalen zoals onlangs nog dat van de student Jeroom Decuypere. Dergelijke stories bieden zelfs leken het nodige vertrouwen om toch mee te zwemmen in deze lucratieve stroom. Inderdaad lijkt het moment gekomen de instap in crypto te overwegen.
Volatiliteit steeds minder een probleem
Niemand zal ontkennen dat crypto munten scherpe hoogten en diepe laagten ondergaan. Maar dat is niets nieuws onder de zon. In de jaren 60 steeg de waarde van onze oude, vertrouwde Nederlandse gulden ook plotseling uiterst sterk. Dat was het gevolg van de onverwacht succesvolle verkoop van aardgas aan het buitenland. Daaruit volgde echter ook dat andere sectoren hun goederen minder konden exporteren. Het fenomeen werd bekend onder de naam “Hollandse ziekte” of “Dutch disease”, een begrip bedacht door het tijdschrift The Economist. In de periode tot 2002 - de introductie van de euro - zakte onze nationale munt opnieuw naar een normaler niveau. Volatiliteit is dus niet specifiek voorbehouden voor Bitcoin & consoorten.
Praktisch gebruik
Crypto wordt meestal gezien als een verhandelbaar activum, iets dat je laag probeert te kopen en hoog te verkopen. Het heeft echter ook praktische toepassingen als een valuta. Mainstream merken als Microsoft en Expedia laten zich graag in Bitcoin betalen. En als je van een gokje houdt, heeft een crypto casino duidelijke voordelen op gebied van transactiekosten, veiligheid en anonimiteit. Vooral dat laatste argument speelt steeds sterker ondanks de invoering in 2016 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Ruimere keuze aan activa
Je beleggingen spreiden over over verschillende activaklassen is een beproefde methode om je risico’s te minimaliseren en je winst te verhogen. En NFT’s (nun-fungible tokens) zijn “hot”. Denk bij NFT’s onder andere aan Bitcoin en aan Ethereum, maar ook aan een aquarel dat een creatieveling in De Ruimte net geschilderd heeft, of aan een handwerkje van Corry Cornelissen in de Kinderboerderij aan het Apollopad.
Conclusie
Het is altijd afwegen of een verhaal zoals dat van Jeroom Decuypere je een goed buikgevoel geeft of niet. Bij twijfel blijft het altijd verstandig om voorzichtig te zijn en je te houden aan de zogenaamde 5%-regel. Draag dus niet meer dan 5% van je portefeuille bij aan activa die je als risicovol beschouwt. Hoeveel geld je ook investeert, het mag nooit je “plezier” bederven als je het verliest. Een dergelijke regel hanteert men trouwens ook in de hierboven reeds vermelde gokwereld. Doe je onderzoek grondig en begrijp de risico’s; dan kan het met je investering eigenlijk nauwelijks mislopen.