
In de Baroniestraat is het vaak een drukte van belang.
(Foto: Ruud van Casteren)Baroniestraat wordt (deels) eenrichtingsverkeer; wethouder belooft zorgvuldige evaluatie
Boxtel - De Baroniestraat wordt deels eenrichtingsverkeer, zoals het gemeentebestuur eerder deze maand al voorstelde. De verkeerssituatie in de straat zal de komende tijd zorgvuldig gemonitord worden, in navolging van een motie die door D66, VVD, BALANS, CDA, INbox en PvdA-GroenLinks werd ingediend. Een 30-kilometerzone, zoals enkele fracties ook graag zouden zien, wordt de straat echter niet.
“Het gaat er al jááren over”, aldus Gerlof Roubos (BALANS) over de oplossing van de verkeersoverlast in de Baroniestraat. “En nu ligt er dan eindelijk een voorstel.” Een voorstel dat door een grote meerderheid van de gemeenteraad wordt.
En ook de bewoners van de straat zelf steunen de variant waarbij vanaf de voormalig Heilig Hartkerk tot aan de Smalwaterbrug eenrichtingsverkeer wordt ingesteld, evenals in de Maria van Dieststraat en de Hendrika van Haeftenstraat. De maatregel zou in ieder geval moeten gelden tot de dubbele overweg op Tongeren gesloten wordt in het kader van PHS.
Zorgen
Toch leven er ook zorgen, met name over de verwachte toename van de verkeersdruk in nabije straten. Met name rondom het Baanderherencollege, waar veel scholieren fietsen. En hoewel de verkeerstoename niet zal leiden tot een volgens de modellen onredelijke toename, zijn verschillende fracties bang dat de modellen niet stroken met de realiteit.
Om die reden dienden coalitiepartijen INbox en BALANS en oppositiepartijen VVD, D66, CDA en PvdA-GroenLinks dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie in die de wethouder oproept om de verkeersstromen nauwkeurig in de gaten te houden.
Verkeer monitoren
Wethouder Van Nistelrooij reageerde positief op die motie, maar liet wel weten wel tijd nodig te hebben. “Verkeer heeft altijd enkele maanden nodig om een nieuw evenwicht te vinden. Dat duurt altijd wel enkele maanden”, sprak hij de raad toe.
Met het oog op het eenrichtingsverkeer, dat vlak voor de zomer ingaat en de mogelijke gevolgen van de coronapandemie op verkeersstromen stelde hij voor de verkeersstroom jaarlijks te monitoren tijdens de reguliere verkeersmetingen binnen de gemeente. Dat kan dan ook zonder dat er extra kosten mee gemoeid zijn.
Verder kon de wethouder melden dat hij in gesprek is met het Baanderherencollege over een reconstructie van de aansluiting van de school op de Van der Voortweg. Dit in verband met de mogelijke verkeerstoename als gevolg van de maatregelen in de Baroniestraat.
Geen 30-kilometer
Een 30-kilometerzone in de Baroniestraat, zoals PvdA-GroenLinks, Combinatie95 en D66 voorstelden, ziet de wethouder echter niet zitten. Volgens hem blijkt uit de verkeersmodellen dat het invoeren van de snelheidsbeperking in de Baroniestraat ervoor zorgt dat de verkeersstromen ineen veel groter deel van Boxtel zullen veranderen omdat routeplanners als Google Maps dan andere voorstellen zullen doen.
Daarnaast is er ook een praktisch bezwaar: het omvormen naar een 30-kilometerzone vraagt om een complete herinrichting van de straat die vele tienduizenden euro’s zou kosten. “Gezien de tijdelijkheid van de maatregel is dat een buitenproportionele investering”, aldus de wethouder.
De gemeenteraad stemde uiteindelijk voltallig in met het voorstel, op voorwaarde dat de nieuwe situatie het komende jaar uitvoerig geëvalueerd wordt.