
‘Lieter is veel meer dan een kledinglijn, aight’; Jonge Boxtelaar Pieter van de Laar (19) over zijn streetwear
Boxtel - Dan ben je nog geen 20 en kom je met een eigen streetwear kledinglijn. Dát kunnen niet veel jonge gasten zeggen. Boxtelaar Pieter van de Laar wél. Met Lieter verkoopt hij niet alleen kleding, maar ook de stem van de straat.
Natuurlijk hoopt hij Nederland te veroveren met Lieter. En daarna de rest van de wereld. Maar, first things first, voor nu hangt de kleding en merchandise bij zijn moeder thuis in Liempde. Pieter weet best dat het even kan duren voordat zijn kleding, liefst in een eigen winkelketen, in alle wereldsteden hangt. Maar in het kader van dare to dream big, is dat wel zijn ultieme doel.
Naamsbekendheid creëren en ‘handel maken’, zijn nu de eerste stappen richting succes. Dat verschillende rappers, vooral bekend onder de jeugd, al in zijn kleding zijn gespot, helpt daarbij. Rapper Kevin, Dorentina en Djezja, ze kwamen allemaal al voorbij op Insta in een t-shirt van Lieter. Zwart, van goede kwaliteit, met goede snit, en daarop een herkenbaar wit, eenvoudig en vooral strak logo. Soms is less inderdaad more.
Het ondernemen, het handelen, het zit er al vroeg in bij Pieter. Altijd playmobiel verkopen op Marktplaats, en dan met de winst weer iets nieuws aanschaffen. “Of een fietsenhandeltje, dat deed ik ook al. Fietsen opknappen, en weer aan de man brengen. Waarbij het natuurlijk altijd de bedoeling is om er wat aan te verdienen.”
Na het Jacob Roeland, naar het HBO Small Business, waar hij samen met een groepje een eigen bedrijfje moet opzetten. Maar Pieter is eigenlijk al wat verder. “Ik voelde me best wel geremd door die schoolse aanpak. En dan nog in een groepje werken, dat beviel ook niet zo. Het duurde veel te lang voordat we iets concreets gingen doen.”
Niet denken maar doen, is eigenlijk meer de aanpak van de jonge Boxtelaar. Die stopt met school en gaat gewoon zelf aan de slag. Kleding heeft altijd al zijn interesse gehad, dus denkt hij serieus na over een eigen lijn. En daar komt nog heel wat bij kijken. Een logo, een site, de hele gedachte achter het product, marketing. En…een investering. Pieter werkt zich een slag in de rondte, om alles zelf te kunnen betalen.
En zonder naam, geen merk. Pierre misschien? Dat is al jarenlang zijn bijnaam op school en daarbuiten. En ja, daar heeft hij dan ook even heel serieus over nagedacht. “Maar ik vond het toch niet zo tof klinken voor een kledingmerk. Misschien niet street genoeg ook.” Het duurt even voor de naam Lieter valt. Kort, stoer, origineel, en met een dubbele laag, een samentrekking van de eenheid liter en zijn eigen naam. Liter is ook straattaal voor kilo. Precies dat wil Pieter met het merk. Meer zijn dan alleen een kledingmerk, een levensstijl representeren, de stem van de straat uitdragen, laten horen. Juist die beleving, de sfeer rondom een merk, weet hij, zijn minstens zo belangrijk.
Streetwear is populair. Ook grote modehuizen zijn inmiddels hooked, laten zich inspireren door streetstyle en vertalen dit naar hun ontwerpen. Voorbeelden genoeg, maar aan kopiëren doet Pieter niet. Wel zoekt en vindt hij veel inspiratie in artiesten, Met rap en hiphop als muziekvoorkeur, een subcultuur die zich goed leent voor streetwear, waarbij rapper KA uit Amsterdam voor hem als ultiem geldt. “Een beetje dat duistere, mysterieuze, die donkere kant, niet alleen de muziek en de teksten, maar alles eromheen. Dat probeer ik in de kleding te verwerken.”
Het ondernemen, al die zaken die er nog extra bij komen kijken, daar verkeek Pieter zich eerder op. Het budget op nummer één. “Die eerste keer heb ik nog lang niet alles meegerekend, simpelweg omdat ik het niet wist. Verpakkingsmateriaal, kosten voor het versturen, of het nog een keer opsturen als een maat niet goed is. Of het budget voor reclame en marketing. Of…”
Ach, Pieter kan nog wel tien dingen opnoemen die hij anders gaat doen bij de tweede collectie. Die komt er al aan, lente 2022. Houd ‘m in de gaten, oké? Of zoals ze op straat zeggen: Aight?
www.lieter.com, Instagram: lieter.official