De camera aan de Kruisstraat.
De camera aan de Kruisstraat. Foto: Sander van Kasteren

Kentekenregistratie gaat 15 december in werking

Algemeen

Boxtel - Het kentekenregistratiesysteem in de Rechterstraat wordt op woensdag 15 december in werking gesteld. Het systeem werd deze zomer aangelegd, maar kon niet eerder in werking worden gesteld vanwege de juridische procedures die vooraf moesten worden doorlopen.

Voorafgaand aan de inwerkingtreding van het camerasysteem worden bij de entreeroutes voor de Rechterstraat, bij de kruising met de Rozemarijnstraat, de Croonpassage, Kruisstraat, de Burgakker en bij het kruispunt met de Molenstraat/Prins Hendrikstraat, verbodsborden voor snorfietsen geplaatst. Een verbod voor scooters gold al in dit gebied.

In de voetgangerszone zijn enkel nog auto’s toegestaan die een (tijdelijke) ontheffing hebben. Bijvoorbeeld bewoners of glazenwassers kunnen met de ontheffing het gebied in en uit rijden zonder bekeurd te worden. Ieder ander voertuig dat de camera’s passeert kan enkele dagen later een bekeuring op de mat verwachten.

Wethouder van Nistelrooij is blij met de nieuwe stap: “We willen het voetgangersgebied veiliger maken en voor de bewoners de leefbaarheid verbeteren. Daarom weren we de auto’s, brommers en scooters die er niet thuishoren, uit dit drukke en smalle deel van de Rechterstraat.”

De Rechterstraat is nu ook al voetgangersgebied, maar de kans dat voertuigen worden staande gehouden in het voetgangersgedeelte is klein. Door invoering van het kentekenregistratiesysteem krijgt iedere overtreder een waarschuwing of boete. 

De camera’s van het systeem herkennen kentekens. In het systeem zijn de kentekens bekend die een ontheffing hebben. Wanneer er een kenteken is herkend waar geen ontheffing voor is aangevraagd, dan wordt een foto van de overtreding aan de handhaving gestuurd. Zij controleren het beeld. Het systeem voldoet daarmee volgens de gemeente volledig aan de privacywetgeving. 

Bestuurders hoeven zich de eerste weken nog geen zorgen te maken dat zij een bekeuring thuisgestuurd krijgen wanneer zij per ongeluk het gebied in rijden. Eerst geldt namelijk een gewenningperiode, waarbij de eerste overtreding er met een waarschuwing vanaf komt. Bij herhaalde overtreding door datzelfde kenteken, volgt een boete.

Er zijn drie camera’s die het voetgangersgebied van de Rechterstraat gaan controleren. In de Rechterstraat ter hoogte van de Rozemarijnstraat en een bij de Zwaanse brug. Daarnaast staat een camera opgesteld op de kruising Markt/Kruisstraat.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit