Afbeelding

College: ‘Te weinig geldautomaten? Klaag dan bij je bank!’

Algemeen

Boxtel - Sinds de komst van Geldmaat in oktober zijn in de hele gemeente geldautomaten gesloten. Veel inwoners uiten al dan niet gevraagd (online) hun onvrede en ook in de politiek leven zorgen. Wethouder Mariëlle van Alphen belooft een gesprek met de banken. Intussen deed de burgemeester een oproep: klaag erover bij je bank.

Sinds 1 oktober zijn de meeste grote banken overgestapt op de geldautomaten van Geldmaat. In Boxtel verliep die overstap allesbehalve soepel, met de sluiting van diverse automaten zoals in de Stationsstraat of bij Winkelcentrum Oosterhof. Daarvoor in de plaats kwamen automaten in winkels, zoals bijvoorbeeld bij Bruna.

En daarover heerst veel onvrede, bijvoorbeeld ook bij Miek Nooijen (PvdA-GroenLinks). “De meeste automaten zijn alleen in winkels toegankelijk en dus is er na sluitingstijd geen cash geld meer bereikbaar in Boxtel”, sprak zij dinsdag de gemeenteraad toe. “Contant geld speelt vanwege gebruikersgemak, onafhankelijkheid van computers en anonimiteit maatschappelijk gezien nog steeds een onmisbare rol”, vervolgde Nooijen.

Zij ziet daarom dan ook graag meer geldautomaten op beter bereikbare plaatsen en vroeg het college van B & W of er oplossingen denkbaar zijn.

Niet aan de politiek
“Wij snappen het ongemak en het gemis”, reageerde wethouder Mariëlle van Alphen namens het college. “Het is helaas zo dat het niet in onze handen is, maar in die van de banken”, vervolgde ze. “Ik heb begrepen dat er een paar jaar terug een gesprek is geweest met een bank in Boxtel over de toegankelijkheid van pinautomaten. Er werd destijds ook aangegeven dat dit het nieuwe beleid zou zijn.”

Omdat Van Alphen ook niet gelukkig is met dit nieuwe beleid van gesloten bankkantoren en minder pinautomaten op toegankelijke plekken zegde zij toe contact te leggen met de verschillende banken die in Boxtel actief zijn “om van gedachten te wisselen over het nieuwe beleid.”

Heel kansrijk acht de wethouder die gesprekken niet. Dat bevestigde ook burgemeester Ronald van Meygaarden, die met een oproep kwam aan Boxtelaren, gericht aan Nooijen: “De mensen die u benaderen dat het een enorm gemis is; laat ze vooral ook bij hun eigen bank aangeven - want zij zijn daar klant - dat het systeem zoals het nu is niet prettig is.” Hij acht die weg veel kansrijker: “Want alleen op aanraden van hun klanten willen ze dingen nog wijzigen.”

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk