Afbeelding

Voorlichtingscampagne moet gedumpte PMD-zakken tegengaan

Algemeen

Boxtel - Rondslingerende zakken met PMD-afval. Ze ontsieren het straatbeeld op verschillende plekken in de gemeente. En dat is coalitiepartij BALANS een doorn in het oog. De fractie wil graag dat er meer PMD-containers geplaatst worden. De wethouder wil dat wel overwegen, maar een toezegging kwam er niet. Hij ziet meer in een voorlichtingscampagne.

Dat de op verkeerde momenten aangeboden PMD-zakken tot overlast en daarmee extra kosten leiden is al een tijd bekend. Als je bijvoorbeeld in de wijk Noord een rondje fietst zie je dag in dag uit de zakken staan, of er nu wordt ingezameld of niet.

De zakken leiden tot veel overlast. Naast zwerfafval omdat de zakken dagen op straat rondslingeren, trekken die ook nog eens ongedierte aan, meent BALANS-raadslid Wout de Jong. Daarom wil zijn fractie dan ook dat de problemen opgelost worden.

Volgens De Jong kan dat bijvoorbeeld door het plaatsen van extra containers voor het afval. Die containers zijn al geplaatst op diverse plekken binnen de gemeente en daar zijn de ervaringen volgens het raadslid goed.

Extra containers lastig
Wethouder Fred van Nistelrooij wijst de plaatsing van extra containers niet op voorhand af. Maar volgens hem is dat niet zo eenvoudig als het lijkt. “Een geschikte locatie is niet zomaar gevonden. Iedereen wil er wel gebruik van maken, maar niemand wil er naast wonen”, noemt hij één pijnpunt.

Daarnaast zijn de containers relatief duur. “Per locatie moet u denken aan een investering van ongeveer 10.000 euro per container en jaarlijkse last van ongeveer 11.000 euro voor lediging.” Dat komt per saldo neer op een extra afvalstoffenheffing van één euro per huishouden per jaar per extra geplaatste container.

Bewustwording bij de burger
De wethouder ziet niet direct een relatie tussen overlast door ongedierte en de rondslingerende PMD-zakken. “Maar daar waar voedsel beschikbaar is verschijnt ongedierte”, constateert hij in algemene zin. Hij legt de verantwoordelijkheid bij inwoners zelf. “Zij kunnen gebruik maken van AfvalWijzer app.” En daarin staat precies aangegeven wanneer de zakken kunnen worden aangeboden. “Wat wij zien is dat heel veel inwoners één, twee of zelfs drie dagen van tevoren al de PMD-zakken aan de straat zetten.”

Hij verwacht dat extra bewustwording er uiteindelijk voor zal zorgen dat de problemen verminderen. Zo is sinds kort statiegeld op plastic flessen ingevoerd en gaat dat in 2023 ook voor blikjes gelden. Ook nationaal wordt volgens de wethouder gesproken met de industrie om het verpakkingsmateriaal te verminderen: “Afspraken met de verpakkingsindustrie gaan vanaf 2023 een rol spelen.”

Op lokaal niveau bereidt de gemeente een promotiecampagne voor die het op de juiste manier scheiden en ophalen van afval moet promoten. Daarbij hoort ook extra promotie van de AfvalWijzer. Want, “de grootste bijdrage kan geleverd worden door de inwoners zelf”, vindt de wethouder.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit