BOXtheater-jubilaris Carolien van de Sande, in de rol van Maartje, met het schilderij dat centraal staat. (Foto: BOXtheater)
BOXtheater-jubilaris Carolien van de Sande, in de rol van Maartje, met het schilderij dat centraal staat. (Foto: BOXtheater) Foto: BOXtheater

Mysterieuze foto zet BOXtheater en publiek aan het denken

Algemeen

Boxtel – Een oude foto. Dat is de rode draad in Sepia, de nieuwe voorstelling van het BOXtheater. De voorstelling is ontstaan uit noodzaak, vanwege de dit voorjaar geldende coronamaatregelen, maar is zeer intiem. Aan het einde van Sepia, als alle puzzelstukjes op hun plek vallen, blijft de kijker dan ook verwonderd achter met stof tot nadenken.

Sepia is de opvolger van het stuk uit 2020 dat BOXtheater niet kon opvoeren vanwege de coronacrisis. “Het afblazen was een van de moeilijkste beslissingen voor BOXtheater, zeker omdat de fase van samen spelen al bereikt was”, aldus voorzitter Marleen Huisman.

Het stuk is, anders dan gebruikelijk, geschreven door de spelers van het BOXtheater zelf. Heel wat uren hebben de spelers alias schrijvers aan deze voorbereiding gewerkt, ondersteund door regisseurs en een productieteam waarvoor ook steun van buiten BOXtheater kwam. Ook het moment van spelen, het najaar in plaats van het voorjaar, heeft alles met de coronamaatregelen te maken.

Acceptatie
Net zoals in de rommelige aanloop naar het stuk in verband met corona speelt ook het accepteren van dingen die niet te veranderen zijn een rol in Sepia. Centraal staat een oude foto waarop een liefhebbend stel te zien is. De setting, waarvan de exacte locatie geheim blijft voor de kijkers totdat het stuk begint, is een bedrijf in de industrie. Daar houdt de foto de gemoederen bezig en komen gaandeweg allerlei intriges tussen de personeelsleden aan het licht.

Wat te denken van Robert Brussée, die een ietwat geobsedeerde boekhouder Reinier speelt, Tijn Zweegers en Joan van Houtum, die de broers Jan en Frans vertolken en een sleutelrol voor Frenk Breuer die de Syrische vluchteling Biniam met verve neerzet. Maar de hoofdrol is weggelegd voor Carolien van de Sande, die de kleine Maartje speelt.

Van de Sande speelt dit jaar een kwart eeuw bij het BOXtheater. “En we gaan op naar de vijftig”, zegt ze glunderend terwijl haar collega’s haar in het zonnetje zetten bij de generale repetitie waarvoor ook de pers is uitgenodigd.

Persoonlijk
Het stuk is een samenraapsel van persoonlijke verhalen van de toneelspelers die op een knappe manier via het portret bij elkaar worden gebracht. En dat bezoekers zich na afloop nog even achter de oren zal laten krabben, zoals eigenlijk iedere voorstelling van het BOXtheater dat doet.

Zichtbaar is ook het plezier waarmee de acteurs weer op het podium staan. In de verplichte coronapauze is het team van BOXtheater gegroeid met Suzanne Wouters, die als aspirant-lid de rol van schoonmaakster op zich neem in Sepia. De verschillende verhalen, grotendeels monologen, zijn doorspekt van herkenbare humor en worden overtuigend en pakkend gebracht. Als na verloop van tijd de samenhang tussen de verschillende verhalen duidelijk wordt, zal de kijker nog met regelmaat terugdenken aan de eerder vertelde ontboezemingen.

Al met al zet het BOXtheater weer een verrassende voorstelling neer die van begin tot eind boeit en de kijker af en toe ook zal verwonderen.

Kaarten
Kaarten voor deze voorstelling zijn te krijgen via de website: www.boxtheater.nl. Enkele avonden zijn al uitverkocht, maar voor de première op 14 oktober zijn nog kaarten verkrijgbaar. Voor het stuk verzamelt het publiek zich bij sporthal de Braken, de Braken 1a. Daar is ook een kop koffie verkrijgbaar voorafgaand en na het stuk. Warme kleding is aan te raden, aangezien de speellocatie niet verwarmd is.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemeente kan en wil geen ‘vrij besteedbaar’ krediet geven aan armoedeorganisaties
Afbeelding
Video Algemeen 15 uur geleden Vrouw gewond bij woningbrand Adrianastraat
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 15:29 Boxtel kiest voor twee in plaats van drie woonlocaties voor arbeidsmigranten
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:57 Boxtel onderzoekt de aanleg van zonneparken in combinatie met natuur
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:21 Wethouder vraagt raad om geduld bij herbezinning PHS-dossier
Afbeelding
Algemeen 4 okt, 16:27 Lek Van Hornstraat gedicht; weg uiterlijk donderdag weer open voor verkeer