Delen van het noodlokaal worden gemaakt van populierenhout uit Liempde. (Foto: Sander van Kasteren)
Delen van het noodlokaal worden gemaakt van populierenhout uit Liempde. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

BHC bouwt zelf een noodlokaal bij

Algemeen

Boxtel – Wat doe je als je school te klein wordt en je ‘toevallig’ toch praktijkonderwijs binnen de muren hebt? Het Baanderherencollege in Boxtel heeft daar wel een antwoord op: je bouwt er zelf een noodlokaal bij!

Het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel maakt al jaren een grote groei door. “En dat is best bijzonder in een demografische krimpregio”, vindt directeur Jan-Willem van den Berg. Die groei zette een aantal jaren geleden in, nadat de school het imago oppoetste en een vernieuwde aanpak voor het onderwijs koos.

“Ik denk dat wij bij ouders en leerlingen de juiste snaar hebben geraakt”, ziet een enthousiaste directeur. Wat heet. Waar de school in 2017 nog zo’n 850 leerlingen had, zijn dat er nu meer dan 1.100. “Dit jaar zijn we bijvoorbeeld weer met honderd leerlingen gegroeid”, schetst hij de stijging.

Noodlokaal maken
Nu is het natuurlijk fijn als veel kinderen en hun ouders voor jouw manier van onderwijs geven kiezen, maar de relatief grote groei brengt ook uitdagingen met zich mee. Ruimtegebrek bijvoorbeeld. “We zaten in ons huidige gebouw echt tegen de grenzen aan”, vertelt Van den Berg. En met de groei van dit jaar moest de school dus een noodlokaal laten aanrukken.

Dat lokaal is inmiddels geplaatst, maar de verwachting is dat de groei nog wel even doorzet. En daarom zijn leerlingen van de praktijkopleiding Bwi ingezet om zelf een extra houten noodlokaal in elkaar te zetten.

Innovatief
Het project loopt gedurende het hele schooljaar, want het nieuwe lokaal is er niet zomaar één. Het moet een voorbeeld worden van innovatieve bouw. “Zo wordt de isolatie bijvoorbeeld gemaakt van oude kleding”, vertelt de schooldirecteur enthousiast. “Het is een soort groot IKEA-bouwpakket.” En het hout voor het noodlokaal? Dat is (mede) afkomstig van de gekapte populieren die langs de A2 bij Liempde stonden.

De basis van het lokaal zijn open source tekeningen van Wikihouse, die de school heeft aangepast om er een noodlokaal van te maken. Door de innovatieve wijze van bouwen, kan het BHC niet alleen scholieren kennis laten maken met innovatieve bouwmethoden, maar naar verwachting ook nog eens aanspraak maken op verschillende subsidies. Dat maakt het noodlokaal ook nog eens kostenefficiënt. De verwachting is dat het lokaal op zijn vroegst aan het eind van dit schooljaar af is.

Optie tot extra noodlokaal
Het al aangelegde noodlokaal mag in principe voor drie jaar blijven. Daarna moet opnieuw een vergunning aangevraagd worden. De school gaat ervan uit dat dit ook zal gebeuren, vertelt Van den Berg. “Wij verwachten dat het leerlingenaantal in vier tot vijf jaar gaat stabiliseren.” Maar tot die tijd lijkt er dus groei in te zitten.

Om die reden gaat Van den Berg er vanuit dat op termijn, naast het huidige noodlokaal en het ‘eigen’ noodlokaal nog een derde noodlokaal nodig is. “Een andere optie was om de ruimte extern te zoeken”, licht hij toe. “Maar wij hebben voor een oplossing op eigen terrein gekozen. Dat had ook duidelijk onze voorkeur”, en hij schetst de situatie van grote groepen leerlingen die anders gedurende de schooldag hadden moeten pendelen tussen verschillende locaties in Boxtel.

En mocht de school buiten de verwachting om nog verder groeien? Dan zal bij het BHC vast en zeker weer een innovatieve oplossing bedacht worden.

Delen van het dak worden gemaakt van populierenhout uit Liempde.
Afbeelding
De isolatie is onder meer gemaakt van het katoen van afgedankte spijkerbroeken.
Het 'prefab' noodlokaal staat er al.
Een tekening van hoe het 'zelfbouw' noodlokaal eruit moet komen te zien.
Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Gemeente kan en wil geen ‘vrij besteedbaar’ krediet geven aan armoedeorganisaties
Afbeelding
Video Algemeen 16 uur geleden Vrouw gewond bij woningbrand Adrianastraat
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 15:29 Boxtel kiest voor twee in plaats van drie woonlocaties voor arbeidsmigranten
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:57 Boxtel onderzoekt de aanleg van zonneparken in combinatie met natuur
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:21 Wethouder vraagt raad om geduld bij herbezinning PHS-dossier
Afbeelding
Algemeen 4 okt, 16:27 Lek Van Hornstraat gedicht; weg uiterlijk donderdag weer open voor verkeer