Afbeelding
Foto: Gemeente Boxtel

BALANS wil capaciteitsproblemen stroomnetwerk in kaart brengen

Algemeen

Boxtel - Coalitiepartij BALANS wil in kaart brengen hoe groot de capaciteitsproblemen op het Boxtelse stroomnetwerk zijn. Dat laat de partij weten in een brief aan het college van B & W, naar aanleiding van zorgen die netbeheerders uitspreken in verband met de energietransitie.

Vanwege de energietransitie wekken burgers en bedrijven via zonnepanelen fors meer energie op dan voorheen. In combinatie met een grotere vraag op bepaalde momenten, bijvoorbeeld door de opkomst van elektrisch rijden staat het elektriciteitsnetwerk onder grote druk. Ook in Boxtel, zo blijkt uit verschillende studies.

BALANS vraagt zich nu af of het wel mogelijk is om het potentieel van het opwekken van elektriciteit op (bedrijfs)daken in onze gemeente volop te benutten wegens deze krapte op het netwerk. “Zolang we niet weten hoeveel capaciteit er beschikbaar is, weten we ook niet wat we kunnen leveren en hoeveel daken er nog voorzien kunnen worden van zonnepanelen”, schrijft de fractie het college.

Capaciteit in kaart brengen
Daarom vraagt BALANS of het college de capaciteit van het Boxtelse netwerk in kaart kan brengen. Gewapend met deze informatie kan in kaart gebracht worden hoeveel Boxtelse daken nog van zonnepanelen voorzien kunnen worden voordat er problemen op zullen treden.

De fractie is ook benieuwd of uitbreiding van het Boxtelse netwerk noodzakelijk is als er de komende jaren verschillende nieuwe woonwijken opgeleverd worden. En in het geval dat uitbreiding van het netwerk nodig is, op welke termijn die dan gerealiseerd kan worden.

Voorkeur Enexis
Netbeheerder Enexis heeft eerder tegenover deze krant al aangegeven alles in het werk te stellen om het netwerk op korte termijn te vergroten. Toch is de vraag of zonder een grote wijziging in de energiewetgeving tijdig aan de vraag voldaan kan worden.

BALANS is benieuwd hoe Enexis kijkt naar de Boxtelse plannen om eerst zoveel mogelijk daken te voorzien zonnepanelen en dan zonnevelden te realiseren. Ook vraagt de fractie zich af wat op dit moment de status is van het zonneveld aan de Renbaan. Daar wil de gemeente op eigen grond een zonnepark aanleggen.

Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit