
Mien van Weert maakt zich op voor een proefritje in de Kia e-Niro. (Foto: Sander van Kasteren)
(Foto: Sander van Kasteren)Seniorenvervoer Boxtel zoekt vrijwilligers na geslaagde proefrit
Boxtel - Stichting Seniorenvervoer Boxtel wil nog dit najaar gaan rijden met een elektrische auto die ouderen op afspraak van deur tot deur kan vervoeren. Voor het project is de stichting op zoek naar vrijwilligers die als chauffeur of als planner mee willen helpen. Voorzitter Kees de Waal noemt deze fase van het Seniorenvervoer ‘kritiek’. Want bij te weinig vrijwilligers wordt de stekker er ook zonder pardon uit getrokken; “Dan komt het niet van de grond.”
Maar dat het Seniorenvervoer in Boxtel niet van de grond gaat komen, daar is De Waal eigenlijk helemaal niet bang voor. Dat kan hij ook staven met verschillende cijfers. Zo bleek uit peilingen dat veel oudere Boxtelaren zitten te wachten op een betrouwbare vervoer-service op afspraak. “Zo lang ze kunnen fietsen of auto rijden, dan gaat het hier allemaal wel”, vertelt De Waal, “maar zodra dát wegvalt dan zitten ze te kijken.”
Volgens de voorzitter van het seniorenvervoer zijn er dan nog twee opties: óf de buurtbus, die echter niet van deur tot deur rijdt, óf de regiotaxi, die niet stipt op tijden rijdt. En juist op die twee zaken zitten veel senioren te wachten, legt De Waal uit. En die vraag bleek er bijvoorbeeld ook te zijn in Den Bosch en Vught, waar al een seniorenvervoersdienst rijdt. Dus komt er ook in Boxtel nog dit jaar een derde optie bij: seniorenvervoer.
Geen abonnement
Het idee is dat het seniorenvervoer in Boxtel op bestelling van deur tot deur gaat rijden voor 55-plussers. Anders dan in bijvoorbeeld Vught is het niet de bedoeling dat je in Boxtel een abonnement voor de vervoersservice afsluit. Klanten betalen 1,50 euro per enkele reis, die zij uiterlijk 24 uur vooraf reserveren.
Naast dat er vraag is, is er inmiddels ook geld. Want de stichting heeft het uitgebreide ondernemingsplan aan verschillende subsidieverstrekkers voorgelegd. Aanvankelijk waren die niet enthousiast over een bus. ‘Te duur’, was de conclusie. Dat zag Stichting Seniorenvervoer Boxtel ook in en er werd een nieuw ondernemingsplan geschreven voor een elektrische auto. Dat wordt een Kia e-Soul. Die is zeker een factor twee goedkoper en bovendien handiger in het gebruik dan een logge, brandstof slurpende bus.
Inmiddels zijn sponsors de Sjef van Laarstichting, Rabobank De Meierij, het Oranje Fonds, RCOAK en Wijkorgaan Boxtel-Oost akkoord met de plannen, waardoor het financiële deel rond is. En daarmee is de zoektocht naar vrijwilligers begonnen. Er zijn er zeker zo’n 25 nodig, hoewel meer hulp altijd welkom is. De Waal benadrukt dat de seniorenvervoer niet zal gaan rijden als er te weinig vrijwilligers gevonden worden.
Aanmelden vrijwilligers
De vrijwillige chauffeurs rijden ieder een dienst van 4 uur binnen de gemeente Boxtel. Planners werken van 9.00 tot 13.00 uur en verwerken de afspraken en maken de roosters voor de chauffeurs. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de voorzitter van Stichting Seniorenvervoer Boxtel, Kees de Waal. Hij is te bereiken op 06-10114595 of via kwaal@home.nl. Ook potentiële sponsors of financiers kunnen zich bij hem melden.
Over een standplaats voor de nog aan te schaffen elektrische Kia is Stichting Seniorenvervoer Boxtel nog in gesprek met verschillende partijen. De Waal wil daar nog niet al te veel over kwijt. Maar wel dat er voldoende belangstelling is en ook wat dat betreft dus geen problemen te verwachten zijn. En daarmee staat het spreekwoordelijke licht voor de seniorenvervoer dus op groen.
Proefrit
Dinsdag werd de eerste proefrit gemaakt met twee verschillende ‘leenauto’s’ uit Tilburg en Eindhoven, waarbij ook de knoop werd doorgehakt om voor de e-Soul te kiezen. De 85-jarige Mien van Weert is een van de ‘proefpersonen’. Ze is behoorlijk kwiek en door De Waal hoogstpersoonlijk gevraagd. “We kennen elkaar van de bridgeclub”, vertelt ze. Een club waar zij voorheen met de Boxtelse Tuk-tuk naartoe kon.
Dat project is een stille dood gestorven, waardoor Van Weert, die in De Ridder woont, in de problemen kwam. “Ik loop met een rollator en kan niet meer fietsen”, vertelt ze. “En met de rollator kan ik wel een half uur lopen, maar dan moet je ook nog een half uur terug!” En de regiotaxi is geen optie. “Want ik moet op uur en tijd bij de fysio zijn”, vervolgt ze. “Ze hebben me daar eens laten staan en toen moest de fysio me thuis brengen.” Van Weert verwacht dan ook zeker wekelijks gebruik te gaan maken van het seniorenvervoer. “Maar misschien wel meer hoor!”, lacht ze.
