Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

RIVM doet extra onderzoek naar rol koude ruimten vleesbedrijven bij verspreiding coronavirus

Algemeen Coronavirus

Boxtel - Er wordt momenteel door het RIVM extra onderzoek gedaan naar de rol van koude ruimten in de voedselindustrie in de verspreiding van het coronavirus. Dat laat minister Tamara van Ark, van Medische Zorg, weten in de beantwoording van Kamervragen van de fractie van Partij voor de Dieren. Eind maart ontstond ophef toen bleek dat het aantal besmettingen bij Vion leek te duiden op een cluster. Daarvan lijkt echter geen sprake, hoewel extra onderzoek wenselijk is, vindt ook de minister.

Van Ark liet direct na de vragen die Kamerleden Frank Wassenberg en Eva van Esch (beiden Partij voor de Dieren) haar stelden al weten dat er geen sprake was van een besmettingscluster in Boxtel. Ook nu laat zij dat in de schriftelijke beantwoording van de vragen weten dat dit niet het geval lijkt te zijn.

Geen besmettingscluster in Boxtel
In de periode van 28 februari tot 20 maart werden weliswaar 97 besmettingen geconstateerd. Daarvan er is nog steeds niet aangetoond dat de overdracht bij Vion heeft plaatsgevonden. “De GGD’en en het RIVM spreken van een cluster als er sprake is van minstens drie of meer aan elkaar gerelateerde gevallen van een infectieziekte”, schrijft de minister. “Er moet een verband zijn met de plek of de tijd”, vervolgt Van Ark. En dit verband is tot op heden niet aangetoond. Overigens is zo’n clusterbesmetting wel aangetoond bij een Vion-locatie in Tilburg.

Op 1 april is Vion Boxtel aan een uitgebreide inspectie onderworpen door de arts infectieziektebestrijding van de GGD. Daaruit komt naar voren dat Vion zijn best doet de coronamaatregelen na te leven. “Op iedere afdeling staat een corona opzichter die in de gaten houdt op zijn afdeling de maatregelen goed nageleefd worden”, is te lezen in het rapport. “Deze persoon is te herkennen aan een rode helm, andere werknemers dragen een witte helm.” De GGD concludeert: “De inspectie liet geen grote hiaten zien in het naleven van de RIVM-maatregelen binnen het bedrijf.”

Extra onderzoek
Dit laat onverlet dat er met regelmaat clusterbesmettingen voorkomen bij vleesbedrijven. Dat blijkt ook uit cijfers die de minister heeft. Sinds 1 oktober 2020 werden bij de GGD’en in totaal 22 clusters in de vleesindustrie gemeld aan de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM. De piek lag in maart van dit jaar, waarbij acht clusters in de industrie werden gerapporteerd. De meldingen worden niet altijd gedaan op de dag dat de GGD een cluster constateert. De grootte van de clusters varieert van 3 tot 59 personen. In totaal gaat het 370 personen binnen de vleesverwerkende industrie die in een cluster zijn besmet.

Minister Van Ark schrijft verder: “Indien een (bedrijfs)arts een COVID-19 besmetting constateert bij een of meer medewerkers van een bedrijf moet de (bedrijfs)arts deze op grond van de Wet Publieke Gezondheid melden bij de GGD. De GGD onderzoekt of er clusters zijn en of de clusters een onderlinge epidemiologische link hebben wat verspreiding binnen een bedrijf doet vermoeden.”

Om beter te begrijpen hoe die clusters ontstaan en waarom zich juist in vleesverwerkende bedrijven coronabesmettingen zonder klachten lijken voor te doen doet het RIVM hier onderzoek naar. Deze zomer zijn de resultaten van dit onderzoek naar verwachting bekend.

Afbeelding
Column 9 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France