Met capaciteit voor 2.500 prikken per dag is De Braken de grootste vaccinatielocatie in de regio.
Met capaciteit voor 2.500 prikken per dag is De Braken de grootste vaccinatielocatie in de regio. Foto: Sander van Kasteren

Prikstraat bij De Braken kan 2.500 prikken per dag zetten en is daarmee grootste in de regio

Algemeen

Boxtel - Geen 1.100, maar 2.500 prikken kunnen er bij De Braken gezet worden als de priklocatie op volle toeren draait. Daarmee zou het direct de grootste priklocatie van de regio worden. De beperkende factor is vooralsnog niet het personeel of de prikbereidheid, maar de beschikbaarheid van vaccin. Dat legden Therese Claassen, directeur publieke gezondheid en Marc Soeteman, projectleider vaccineren van GGD Hart voor Brabant woensdag uit bij een rondleiding voor de pers bij het sportcomplex.

“Totaal geen last”, heeft Gestelaar Sjef van Kessel van de prik die net in zijn bovenarm gezet is. In tegendeel, hij is blij dat hij eindelijk aan de beurt was voor een vaccinatie. “Ik heb meer last van al die flitsende camera’s”, lacht hij. Want de pers is goed vertegenwoordigd bij de officiële opening van de laatste en grootste priklocatie van GGD-regio Hart voor Brabant. Hoewel in Boxtel afgelopen vrijdag al begonnen werd met proefdraaien en zaterdag de eerste prikken werden gezet, liet de officiële opening tot woensdag op zich wachten. Daarbij liet burgemeester Ronald van Meygaarden zich overigens niet prikken: hij heeft zijn vaccinaties al gehad op medische gronden.

Lang wachten op eigen locatie
Al in januari kondigde de GGD Hart voor Brabant aan in Boxtel een locatie te willen openen. Dat Boxtel uiteindelijk pas half mei een vaccinatielocatie kreeg had volgens Therese Claassen alles te maken met de beschikbaarheid van vaccins. “Wij willen wel vaccineren”, benadrukt ze, “Maar we willen met zijn allen. De hele wereld wil wel!” Aan de GGD de taak om relatief weinig vaccin zo goed mogelijk te spreiden over de regio. En daarmee was Boxtel, dat redelijk centraal ligt in de GGD-regio, niet de meest voor de hand liggende keuze voor een vaccinatieplek.

Toen de vaccinatiestrategie door demissionair minister De Jonge echter werd bijgesteld naar 1,5 miljoen vaccinaties en later 2 miljoen prikken per week omdat de beschikbaarheid beter werd, kwam Boxtel wel weer in beeld. De Braken bleek een goede plek voor een grote priklocatie. “Maximaal 2.500 prikken kunnen hier gezet worden”, aldus Eerste Verantwoordelijke Waylon van Son. “Per dag uiteraard.” Dat aantal kan nog verder opgeschaald worden als de openingstijden worden verruimd. Om de priklocatie bij De Braken te kunnen realiseren werd in goed overleg met de buurman van het sportcomplex een stuk land gehuurd en ingericht als parkeerplaats. Ruim 200 auto’s kunnen daar terecht.

Monsterklus
Met gepaste trots leidden beide GGD-directeuren en burgemeester Ronald van Meygaarden woensdagochtend de pers rond. “Als je mensen spreekt voelt het bijna als een feestje”, vertelt de GGD-directeur de burgemeester, alvorens het gezelschap de 9 prikstraten en 18 administratiebalies toont. “De administratie duurt langer dan het prikken”, verklaart Van Son de dubbele hoeveelheid balies.

Claassen spreekt van een monsterklus die het afgelopen jaar geklaard is: “Vorig jaar hadden we helemaal niet verwacht dat we in 2021 überhaupt konden vaccineren.” Ook GGD Hart voor Brabant moest flink aan de slag. Alleen al in de regio werden de afgelopen maanden 1.800 mensen klaargestoomd voor de vaccinatiecampagne. Op dit moment zetten die gezamenlijk zo’n 300.000 prikken per dag. Een aantal dat nog fors zal oplopen zodra er meer vaccin geleverd wordt.

Overigens is het voor Boxtelaren op dit moment nog geen zekerheid dat ze geprikt worden in hun eigen gemeente. De locatie hier draait momenteel ongeveer op een derde van de maximum capaciteit. Daardoor is de vraag naar prikken nog groter dan het aanbod. Dat heeft ook weer alles te maken met de beschikbaarheid van vaccins, die verdeeld worden over de GGD-regio. “Maar in principe kunnen mensen die een afspraak inplannen zelf een priklocatie kiezen”, aldus Claassen, die iedereen met een uitnodiging ook oproept zich te laten vaccineren. De prikbereidheid in Boxtel lijkt groot. “Mensen voelen dat dit belangrijk is”, aldus de GGD-directeur.

Waylon van Son (l.), burgemeester Ronald van Meygaarden en GGD-directeur Therese Claassen bij de entree van de sporthal.
Afbeelding
Gestelaar Sjef van Kessel ondergaat zijn eerste vaccinatie
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 15 uur geleden ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk