Marthe Schriemer en Irene Assmann.
Marthe Schriemer en Irene Assmann.

Eindexamenleerlingen JRL presenteren resultaten onderzoek naar ‘corona-eenzaamheid’ bij jongeren

Algemeen Coronavirus

Boxtel - Het aantal Nederlanders dat kampt met een depressie neemt sinds de intrede van COVID-19 in razend tempo toe. Vooral onder jongeren. Bovendien schiet de behandeling ervan - mede door alle beperkende maatregelen – op dit moment ernstig tekort. Dat is de harde, maar heldere conclusie van Marthe Schriemer (19) en Irene Assmann (17) van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel die voor hun profielwerkstuk - onderdeel van het eindexamenjaar op het vwo - samen grondig onderzoek deden naar dit uiterst actuele onderwerp.

De geestelijke gezondheid van veel Nederlanders holt sinds de introductie van het coronavirus begin vorig jaar hard achteruit. De media staan er vol van. Sociale contacten zijn tot het minimum beperkt en de toekomst is nog altijd uiterst onzeker. Steeds meer mensen – waaronder ook een toenemend aantal jongeren – krijgen daardoor te maken met depressieve gevoelens, wat op langere termijn kan leiden tot een heuse depressie. “Wij wilden graag onderzoeken of dit ook echt wel zo is, en zo ja, wat de belangrijkste oorzaken zijn”, vertelt Irene Assmann, die zich vervolgens samen met klasgenoot Marthe Schriemer – beiden uit Boxtel – wekenlang heeft verdiept in deze ingewikkelde en veelomvattende materie.

Wetenschappelijk onderzoek
Daarbij zijn ze grondig en wetenschappelijk te werk gegaan. Heel veel boeken en websites werden doorgespit, tal van (ervarings)deskundigen geïnterviewd, en ook stelden ze een enquête op die uiteindelijk door 172 jongeren werd ingevuld. Het resultaat is een bijzonder compleet profielwerkstuk van maar liefst 94 pagina’s, waarin je als lezer echt alles te weten komt over het onderwerp depressie. Van de geschiedenis, de oorzaken, de symptomen en de verschillende behandelwijzen, tot allerlei nuttige tips voor jongeren om een depressie te voorkomen. Want het feit dát steeds meer jongeren geestelijk te lijden hebben onder de coronacrisis, staat volgens beide leerlingen inmiddels wel vast. “Zelf hebben we er minder last van, maar we zien het wel overal om ons heen. De eenzaamheid en onzekerheid begint bij steeds meer jongeren zijn tol te eisen. Vooral de periode dat er uitsluitend online les werd gegeven, heeft er bij veel jongeren flink ingehakt”, benadrukt Marthe.

Onzekerheid over toekomst
Naast dit gebrek aan sociale contacten speelt ook de onzekerheid over de toekomst een belangrijke rol. Dat geldt volgens Irene zeker voor alle eindexamenleerlingen die volgend jaar net als hen in een andere stad gaan studeren: “Normaal zijn er speciale open dagen waarop je kennis kunt maken met de onderwijsinstelling, de opleiding, met docenten en medestudenten en – zeker ook belangrijk – met de stad. Maar dit jaar waren er uitsluitend online open dagen. Deze zijn best leerzaam, maar een stuk minder effectief. Want uiteindelijk blijf je toch met een hoop onzekerheid zitten. Hoe zou de sfeer zijn op school, zijn mijn medestudenten wel leuk en past de stad die ik heb gekozen wel bij mij? Dat soort vragen kun je alleen beantwoorden als je er ook daadwerkelijk fysiek bent geweest.”

Behandeling in coronatijd
Tel daar volgens haar de stress over de eindexamens – zeker met het oog op de leerachterstanden als gevolg van het thuisonderwijs – en het gebrek aan een uitlaatklep zoals een lekker muziekfestival of een gezellige zonvakantie met vrienden en vriendinnen bij op, en je begrijpt waarom steeds meer van haar leeftijdsgenoten bij hulpinstanties aankloppen, omdat ze zelf even geen uitweg meer zien. Dat brengt ons op een belangrijk andere conclusie die duidelijk uit het onderzoek van de twee naar voren komt. De behandeling van mensen met een depressie schiet in deze coronatijd ernstig tekort. Dit komt vooral doordat ook nagenoeg alle contacten tussen cliënt en behandelaar online plaatsvinden. “En als één ding ons wel duidelijk is geworden, is het dat beeldbellen het face-to-face contact nooit zal kunnen vervangen. Het is natuurlijk beter dan niets, maar het is een stuk minder effectief. Ook hieruit blijkt eens te meer dat het fysiek samenzijn gewoon onmisbaar is. Dat is denk ik toch wel de belangrijkste conclusie”, benadrukt Marthe.

Nieuwe website gemaakt
In totaal hebben Marthe en Irene samen ruim 160 uur aan het onderzoek gewerkt en ze zijn terecht trots op het eindresultaat. Om al dat werk niet verloren te laten gaan en anderen te kunnen helpen, hebben ze onlangs een eigen website gemaakt waar het complete profielwerkstuk aangevuld met nog een hoop extra informatie over het onderwerp – inclusief een spreekbeurtpakket – terug te vinden is: https://depressie-in-coronatijd.webnode.nl. Ook voor tips over wat te doen bij een depressie kun je op deze nieuwe website terecht. Dat begint er volgens Irene mee dat je moet beseffen dat je er nooit helemaal alleen voor staat: “Praat erover met iemand waar jij je fijn bij voelt. Dat kan een vriend of vriendin zijn, je ouders, of je mentor of zorgcoördinator op school. Hou het zeker niet voor jezelf. En mocht je toch echt geen uitweg meer zien uit het doolhof in je hoofd, bel dan met 0800-0113, of chat via 113.nl. Daar staan hulpverleners 24/7 voor je klaar!”

Afbeelding
Column 9 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France