Vrijwilliger Ko Wijnstok (links) van het Oertijdmuseum neemt de gereviseerde BEWO-zaag van WSD in ontvangst. Technische dienst-medewerker Jan de Laat bracht de machine woensdag 31 maart naar het Boxtelse museum waar het apparaat wordt gebruikt bij de reconstructie van een Diplodocus-skelet. (Foto: Marc Cleutjens)
Vrijwilliger Ko Wijnstok (links) van het Oertijdmuseum neemt de gereviseerde BEWO-zaag van WSD in ontvangst. Technische dienst-medewerker Jan de Laat bracht de machine woensdag 31 maart naar het Boxtelse museum waar het apparaat wordt gebruikt bij de reconstructie van een Diplodocus-skelet. (Foto: Marc Cleutjens) Foto: Marc Cleutjens

WSD schenkt metaalzaag aan Oertijdmuseum

Algemeen

Boxtel - Wie jarig is trakteert. Sociaal werkbedrijf WSD bestaat in 2021 precies 65 jaar en heeft het Oertijdmuseum Boxtel woensdag 31 maart verrast met een originele BEWO-metaalzaag. De loodzware machine stond in de werkplaats van WSD al enkele jaren stof te vangen en krijgt bij het Oertijdmuseum een tweede leven. Sterker nog, de zaag is onmisbaar bij de reconstructie van een Diplodocus-skelet van 150 miljoen jaar oud.

“Een paar weken geleden zag ik een oproep van museumvrijwilliger Ko Wijnstok op Facebook”, vertelt technische dienst-medewerker Jan de Laat van WSD. “De zaag die de vrijwilligers van het Oertijdmuseum goed kunnen gebruiken, stond bij WSD al een tijdje stil. De machine werd tot enkele jaren geleden intensief ingezet door de technische dienst en was jarenlang in gebruik op de metaalafdelingen in Boxtel en Schijndel.”

De Laat informeerde hoofd technische dienst Pierre van Wanrooy, die op zijn beurt algemeen directeur Jan Simons in de arm nam. “Samen kwamen we al snel tot de conclusie dat we de zaag graag willen schenken aan het museum in Boxtel en de machine zo een tweede leven gunnen”, stelt Van Wanrooij. “Onze medewerker Sander Kerkhof heeft de zaag gereviseerd en grondig schoongemaakt, dus hij is weer als nieuw.”

Wyoming
Directeur René Fraaije van het Oertijdmuseum is blij met de donatie. “In onze dinowerkplaats werken we met een groot aantal vrijwilligers aan de reconstructie van een Diplodocus-skelet. Dat skelet is enkele jaren geleden gevonden in de Amerikaanse staat Wyoming en is vrijwel compleet – maar in duizend stukjes en stukken – naar Boxtel verscheept. Eind 2022 hopen we alle botten weer aan elkaar gezet te hebben. Beenderen die ontbreken worden met behulp van 3D-printers nagemaakt.”

“Om alle botten met elkaar te verbinden, zijn op maat gezaagde metalen draden en buizen nodig”, gaat museumvrijwilliger Wijnstok enthousiast verder. “Straks staat hier een immens skelet van 17 meter lang en bijna 4 meter hoog dat bovendien moet rusten op een metalen frame. Met de zaagmachine van WSD is metaal zagen voortaan een fluitje van een cent en besparen we veel tijd. Onze oude zaag ging continu kapot of liep vast.”

Mercedes
Hoofd technische dienst Van Wanrooy van WSD is verheugd dat de zaag bij het Oertijdmuseum in goede handen is. “Het is zonde om deze geweldige machine niet meer te gebruiken. Het is de Mercedes onder de zaagmachines en hoe fijn is het dan dat we als jarige WSD bij kunnen dragen aan de reconstructie van dit Diplodocus-skelet.”

Van Wanrooy leverde de zaagmachine woensdag 31 maart met technische dienst-medewerkers De Laat en Kerkhof af bij het museum aan de Bosscheweg in Boxtel. Het drietal werd rondgeleid door directeur Fraaije, die de deuren van zijn Oertijdmuseum in het voorjaar van 1999 opende.

Niet alleen het minutieuze herstel van het Diplodocus-skelet werd bekeken, ook de andere museumvertrekken en ateliers werden coronaveilig bezocht. Daar wordt door wetenschappers uit binnen- en buitenland én vrijwilligers gewerkt aan de reconstructie van meerdere prehistorische vondsten. “Ik nodig alle WSD’ers die bij deze overdracht betrokken waren graag uit voor een bezoek aan ons museum”, besloot Fraaije de samenkomst. “Zodra we weer open mogen, wil ik jullie gastvrij begroeten.”

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemeente kan en wil geen ‘vrij besteedbaar’ krediet geven aan armoedeorganisaties
Afbeelding
Video Algemeen 15 uur geleden Vrouw gewond bij woningbrand Adrianastraat
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 15:29 Boxtel kiest voor twee in plaats van drie woonlocaties voor arbeidsmigranten
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:57 Boxtel onderzoekt de aanleg van zonneparken in combinatie met natuur
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:21 Wethouder vraagt raad om geduld bij herbezinning PHS-dossier
Afbeelding
Algemeen 4 okt, 16:27 Lek Van Hornstraat gedicht; weg uiterlijk donderdag weer open voor verkeer