
Voormalig wethouder Peter van der Wiel (tweede van links) zette de afgelopen jaren de energietransitie in werking, zoals hier na de aanleg van zonnepanelen op het dak bij Reijnders. Zijn partijgenoot en opvolger Désiré van Laarhoven wil de aanleg van zonnepanelen nu versnellen.
(Foto: )Wethouder wil fors meer zonnepanelen op bedrijfsdaken
Boxtel - De gemeente Boxtel neemt dit voorjaar contact op met alle ondernemers en verenigingen binnen de gemeentegrenzen die beschikken over een dak waarop zonnepanelen aangelegd kunnen worden. Met deze actie wil de gemeente zonne-energie een flinke impuls geven. En dat is nodig: slechts zo’n 8 procent van de bedrijfsdaken wordt nu benut, terwijl zeker 40 procent geschikt zou zijn voor panelen. Toch schuilt nog een flinke adder onder het gras: de capaciteit van het Boxtelse stroomnetwerk loopt tegen de grenzen aan.
Met de actie wil de gemeente een flinke impuls geven aan duurzaam opgewekte energie op bedrijfsdaken. Doel is om de huidige 5,6 hectare zonnepanelen op bedrijfsdaken toe te laten nemen tot 9,1 hectare. Wethouder Désiré van Laarhoven legt uit dat er wat haar betreft ook best een tandje bij kan: “Uit een vergelijkend onderzoek blijkt dat in Boxtel 8 procent van het dakoppervlak is voorzien van panelen. In de provincie Noord-Brabant ligt dat gemiddelde op 13 procent, terwijl uitonderzoek blijkt dat zeker 40 procent van de bedrijfsdaken in Boxtel geschikt is voorzonnepanelen.”
Contact met ondernemers
Dat weet de wethouder omdat er luchtfoto’s zijn gemaakt van alle daken die geschikt zijn voor zonnepanelen. Van Laarhoven zal de komende weken alle bedrijven en verenigingen met geschikte daken aanschrijven. Om ondernemers tegemoet te komen betaalt de gemeente 250 euro voor een onafhankelijke locatiescan om de beste mogelijkheden te bepalen. Ondernemers zelf betalen daarvoor zelf nog 100 euro bij. Boxtel gaat ervan uit dat 20 scans haalbaar zijn, wat onze gemeente dus 5.000 euro zou kosten.
Dit voorjaar neemt de gemeente contact op met de ondernemers en -verenigingen. Daarnaast volgt dit voorjaar een online informatiebijeenkomst verzorgd door de zonnecoach met een toelichting op de scans. Boxtel gaat in de benadering van de ondernemers samenwerken met buurgemeente Sint-Michielsgestel, waardoor de kosten lager blijven en bekendheid van de actie vergroot. Ook zal de gemeente optrekken met de lokale energiecorporaties. Interesse voor de aanpak is al getoond door WSD en via SPPiLL voor vijf gebouwen op bedrijventerrein Daasdonk.
Capaciteitsproblemen
Netbeheerder Enexis heeft de afgelopen tijd diverse malen laten weten dat er veel tijd en moeite geïnvesteerd moet worden om de netwerkcapaciteit te vergroten zodat het niet bezwijkt onder de massale overstap naar zon- en windenergie. Door die transportschaarste is het mogelijk dat nieuwe grootverbruikaansluitingen op een wachtlijst komen. De netbeheerder zegt alles in het werk te stellen om het netwerk op korte termijn te vergroten, maar de verwachting is dat een omvangrijke wetswijziging ook noodzakelijk is.
Kleinere hoeveelheden (tot ongeveer 100 panelen) en saldering zijn op korte termijn wel mogelijk. De zonnecoach kan bedrijven adviseren hoe ze het beste kunnen anticiperen op een mogelijke transportschaarste.
De intensiveringsslag die Boxtel nu inzet, sluit aan bij motie: ‘Voorrang voor zon op dak’, die is aangenomen door Provinciale Staten van Noord-Brabant. Bovendien is het in lijn met de zonneladder waarbij voor de opwek van hernieuwbare elektriciteit bedrijfsdaken voorrang hebben (trede 1) boven zon op land bij bebouwde gebieden (trede 2) en landelijk gebied (trede 3).