Actiegroep 'Sluit Vion' blokkeerde dinsdag de ingang van de slachterij.
Actiegroep 'Sluit Vion' blokkeerde dinsdag de ingang van de slachterij. Foto: Marie Fick/Persburo Sander van Gils

Opnieuw onrust over toename aantal coronabesmettingen bij Vion Boxtel

Algemeen Coronavirus

Boxtel - Er is opnieuw onrust ontstaan over een toename van het aantal coronabesmettingen bij Vion in Boxtel. Tussen 28 februari en 20 maart werden 97 gevallen gemeld. In de Tweede Kamer heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld over de situatie, die dinsdagochtend leidde tot protesten bij de toegang van de vleesverwerker. Zowel Vion als minister Van Ark willen echter niet spreken van een ‘besmettingshaard’.

Het aantal nieuwe besmettingen bij Vion kwam aan het licht toen minister van Medische Zorg Tamara van Ark inging op vragen van Kamerleden Frank Wassenberg en Eva van Esch (beiden Partij voor de Dieren). Tijdens het coronadebat van woensdag 24 maart vroegen de twee Kamerleden zich af hoe de huidige situatie bij vleesverwerkers was, nadat afgelopen voorjaar de relatief hoge besmettingscijfers bij Vion al in het nieuws kwamen.

Sinds september worden de 1.600 medewerkers die dagelijks bij Vion Boxtel aanwezig zijn op wekelijkse basis getest. Ook is er een triage voordat werknemers aan de slag gaan. Bij een vermoeden van corona worden zij, maar ook hun directe omgeving onderzocht. De 97 besmettingen die op die manier aan het licht kwamen zijn het gevolg van dit uitvoerige onderzoek.

Geen clusterbesmetting
Vanwege de manier van testen is ook per besmetting onmogelijk aan te geven of die is opgelopen op de werkvloer of daarbuiten, legt woordvoerder Nancy Aschman van Vion uit. Ze stelt dat vanwege het uitgebreid bron- en contactonderzoek dat in nauwe samenwerking met de GGD wordt uitgevoerd maakt dat zo ook besmettingen die in de directe omgeving van medewerkers aan het licht komen worden meegeteld. “Dat kan bijvoorbeeld ook een huisgenoot van een medewerker zijn”, schetst ze. De GGD bevestigt deze gang van zaken.

Het is daarom dan ook dat zowel Vion als de minister niet spreken van een ‘clusterbesmetting’ bij Vion. “Het is dus niet te zeggen of het specifiek alleen de Vionlocatie is”, sprak Van Ark de afgelopen week. De GGD gaf volgens haar verder aan dat het aantal besmettingen in lijn is met de toename van de besmettingen in de hele regio.

Bij een controle van Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, op 2 maart zijn bij Vion Boxtel geen overtredingen gesignaleerd. Volgens de minister is en dan ook geen aanleiding om werkzaamheden stil te leggen of de vestiging te sluiten.

De fractie van de Partij voor de Dieren is het daar niet mee eens en wijst er in aanvullende Kamervragen op dat afgelopen voorjaar al ophef ontstond toen achttien, en een aantal weken later 27 besmettingen bij het bedrijf waren geconstateerd. Dinsdagochtend blokkeerde actiegroep ‘Sluit Vion’ de ingang van de vleesverwerker uit onvrede over de situatie. Vier van hen werden aangehouden nadat zij weigerden te vertrekken op verzoek van de politie.

De minister is nog niet ingegaan op de situatie.

[Update 14.15 uur] Bericht geüpdatet met het oppakken van vier demonstranten.

Actiegroep 'Sluit Vion' blokkeerde dinsdag de ingang van de slachterij.
Al snel ontstond een file van vrachtwagens bij de ingang van de slachterij.
Afbeelding
Column 10 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France