Winkelcentrum Oosterhof vanuit Princenlant gezien.
Winkelcentrum Oosterhof vanuit Princenlant gezien. Foto: Mark van der Pol

Buurt vreest gebrek aan parkeerplaatsen vernieuwd winkelcentrum Oosterhof

Algemeen Oosterhof

Boxtel - Van de 59 omwonenden dienen er 48 een bezwaarschrift in tegen de renovatie van winkelcentrum Oosterhof. Zij vrezen parkeerproblemen en verkeerschaos als gevolg van de realisatie van in hun ogen te weinig parkeerplekken voor winkelend publiek. De buurt wil graag in gesprek met de initiatiefnemers en gemeente om hun bezwaren weg te nemen.

Namens een aantal van de omwonenden deed Dirk de Vries dinsdagavond het woord tijdens de raadsvergadering. Hij deed uit de doeken hoe zij weliswaar bijgepraat zijn over de meest recente verbouwplannen van het winkelcentrum, maar dat die bijeenkomst meer een informatieve presentatie was dan een inspraaksessie.

Parkeerproblemen
“Wij verwachten behoorlijk wat parkeerproblemen”, sprak De Vries dinsdag de gemeenteraad toe. Verschillende buurtbewoners hebben nu al dagelijks last van verkeerd geparkeerde auto’s en het is volgens De Vries een illusie dat dit ophoudt met de nieuwe plannen.

Omdat het winkelcentrum uitgebreid wordt binnen het al geldende bestemmingsplan hoeft niet opnieuw naar die parkeernorm gekeken te worden. Maar volgens omwonenden zouden er, mede door de toename van het netto winkeloppervlak, dan meer dan 40 plaatsen te weinig zijn als er wel getoetst zou worden aan die parkeernorm. Eerder bevestigde verkeerskennisplatform CROW al tegenover deze krant dat Boxtel uitgaat van een relatief lage parkeernorm.

Bovendien zouden 20 parkeerplekken aan de ‘Princenlant-zijde’ van het winkelcentrum onlogisch gesitueerd zijn, waardoor ze enkel op papier mee tellen. Dit omdat het vernieuwde winkelcentrum aan die zijde geen ingang meer heeft en het dus niet aannemelijk is dat winkelend publiek die plekken zal benutten.

Volgens De Vries geeft de gemeente aan dit tekort in een later stadium te beoordelen. Hij vreest echter dat van dit uitstel afstel komt voor wat betreft een parkeeroplossing, net als de andere buurtbewoners die bezwaar maakten.

Gevaarlijke situaties
Het is niet het enige bezwaar dat de omwonenden hebben op de nieuwe plannen. Zo vrezen zij gevaarlijke verkeerssituaties in verband met de bevoorrading van het winkelcentrum. Dit omdat er in de plannen in hun ogen onvoldoende rekening mee wordt gehouden dat naast Jumbo nog verschillende andere zaken door vrachtwagens bevoorraad worden.

Ook verbaast De Vries zich erover dat er geen andere oplossing wordt geboden voor laad- en losverkeer van Jumbo. Zowel in de huidige als in de nieuwe situatie levert die in zijn ogen gevaarlijke situaties op voor basisschool de Hobbendonken.

VVD fractieleider Rob Kuppens vroeg De Vries hoe de buurt denkt dat er wel voldoende parkeerplekken kunnen worden gerealiseerd. “Of onder- of bovenop”, refereert De Vries naar de oplossing die even verderop bij het Aldi-filiaal op Fellenoord gekozen is. “Maar daarvan is al aangegeven dat men dat te duur vond.” Een andere parkeeroplossing is echter niet in zicht.

“Wij juichen allemaal een mooi Oosterhof toe, maar ga dan wel met de buurt in gesprek!”, concludeert De Vries. Hij hoopt daarom op een gesprek met de initiatiefnemers waarin zij een feitelijke onderbouwing voor de gemaakte keuzes kunnen geven.

Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 11 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman